Torsken ökar något i Skagerak, rapporterar Johanna Mattila, forskningsledare vid institutionen för akvatiska resurser, SLU. Foto: TT/SLU

Forskare vill se fiskestopp

Publicerad

Försiktigt positivt för torsken i Skagerrak, men oro för laxen i Vänern. Det är några av nyheterna i en ny rapport om läget för livet i hav och sjö. När det gäller två arter vill forskarna dra i nödbromsen och helt stoppa fisket.

Rapporten är gjord av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Den ger en ganska mörk bild av läget under ytan.

– Vi vill att man stoppar fisket av hälleflundra och havskatt i Skagerrak och Kattegatt, säger forskaren Johanna Mattila.

– De är långlivade arter som förökar sig långsamt. När man tar bort en fisk tar man bort reproduktionen för kanske 20 år framåt.

Torsken mår bättre i Skagerrak

Forskarna har undersökt storleken på fiskarnas fångster av olika arter. När det gäller torsken ses en liten ljusglimt.

– I Skagerrak går det lite, lite bättre för torsken. Men läget är väldigt skört, man måste vara försiktig, säger Johanna Mattila.

Medan torsken under många år har minskat, har den delvis ersatts av koljan. Men även koljan mår sämre. Sedan år 2000 har den totala fångsten nästan halverats i Skagerrak och Kattegatt.

”Vi fiskar för mycket”

I Vänern har laxbeståndet minskat.

– Vi är inte riktigt på det klara med varför. Öringen har ökat – det kanske finns någon konkurrens. Det är en fråga vi ska titta noggrannare på, säger Johanna Mattila.

Vi har vetat länge att flera arter är hotade. Varför ser vi inte att utvecklingen vänds?

– Bra fråga. En orsak är att vi fortfarande fiskar för mycket. Man kanske skulle kunna tycka att det vore lätt att säga att man inte får fiska så mycket. Men det är internationella bestånd och många länder som ska komma överens.

Johanna Mattila betonar dock att det inte bara är fisket som är problemet. Sådant som sjukdomar och tillgången på föda för fiskarna spelar också in, liksom det ökade antalet sälar. Över allting vilar hotet från klimatförändringarna. När temperaturen höjs i haven påverkas fiskarnas livsmiljöer.

– Vi måste ta ett helhetsgrepp på fiskefrågan. Och inte ge upp – det är det viktigaste, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.