Malin Hansson har arbetat som barnmorska inom förlossningsvården i många år. Nu doktorerar hon om yrkets arbetsförhållanden. Foto: SVT

Forskarlarm om barnmorskornas arbetsmiljö: ”Höga nivåer av utmattning”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor som inte hinner gå på toaletten eller ta sin lagstadgade lunch. Födande kvinnor som känner sig utlämnade åt sig själva. Under hösten har frågan om barnmorskornas arbetssituation fått mycket uppmärksamhet. Snart presenteras en ny avhandling från Sahlgrenska akademin, där forskarna kommit fram till att det behövs en förändring av arbetsmiljön.

Malin Hansson har själv arbetat inom förlossningsvården i många år. Under de senaste åren har hon forskat om just barnmorskornas arbetsförhållanden.

I sin avhandling konstaterar Malin Hansson att det inte råder någon brist på barnmorskor i Sverige. Däremot drar hon slutsatsen att dagens arbetssituation inte är hållbar. En stor andel av barnmorskorna, 48 procent, arbetar deltid. Vilket innebär att 20 anställda barnmorskor sammanlagt bara utgör tio heltidstjänster.

– Det som barnmorskorna rapporterar är att det är en väldigt ansträngd arbetssituation, så att man väljer att gå ner i tid för att orka med, helt enkelt, säger Malin Hansson.

Meningsfullt jobb

Samtidigt kommer hon fram till att en stor andel av barnmorskorna känner en väldigt hög meningsfullhet i sitt arbete.

– Det finns en brist på stödsystem och organisatoriska resurser, nu behövs en förändring av arbetsmiljön, säger Malin Hansson.

Tillsammans med andra forskare planerar hon en studie under 2023 där hon vill titta på orsakssamband för att följa barnmorskors hälsa och situation över tid.

Förändring

Malin Hansson hoppas och tror att den uppmärksamhet som finns kring frågan just nu kan leda till förändring.

– Jag hoppas att tjänstemän och politiker tar sitt ansvar och lyssnar på både barnmorskornas protester och på våra forskningsresultat så att barnmorskor kan få en hållbar situation och ett hållbart arbetsliv, säger Malin Hansson.

Kan du själv tänka dig att gå tillbaka till förlossningsvården?

– Ja, med rätt förutsättningar vill jag absolut jobba inom förlossningsvården igen. Det är världens bästa yrke, men inte världens bästa arbetsförhållanden, tyvärr.

Forskning om barnmorskors arbetsmiljö

Malin Hanssons avhandling omfattar flera delstudier. En bygger på en nationell undersökning där 2 060 barnmorskor på olika arbetsplatser i landet tillfrågades om sin arbetsmiljö. Svaren gavs under februari-april 2020 och jämfördes med en svensk referenspopulation.

Barnmorskorna angav negativa värden, signifikant sämre än gruppen de jämfördes med, gällande arbetstempo, rollkonflikter, utmattning, kvantitativa och känslomässiga krav, inflytande, erkännande och självskattad hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.