Rolf Solli, professor emeritus, och Anna Cregård, docent, vid Högskolan i Borås. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Forskarna: Fler kommunchefer slutar efter konflikter med politiker

Publicerad

Fler än var tredje kommunchef slutar efter samarbetsproblem med kommunens politiker. 1995 angav 23 procent det som skäl till att sluta – idag är det 37 procent. En kraftig ökning på 25 år, visar ny statistik från Högskolan i Borås.

Konflikterna mellan kommunchefer och kommunernas högsta politiker är idag den vanligaste orsaken till att kommunchefer slutar. Forskningen visar också att utvecklingen hämmas i konfliktfyllda kommuner.

Konflikterna bottnar oftast i att tjänstemän och politiker är oeniga om rollfördelningen mellan dem, trots att kommunallagen numera kräver att kommundirektörens roll finns tydligt beskriven i en så kallad instruktion. Men att det finns papper på rollfördelningen kan också skapa nya problem.

– Det där att man klarar ut gränserna gör att man skapar en massa nya regelgränser och då kan man bli oense om dem, säger professor emeritus Rolf Solli vid Högskolan i Borås.

Studier under 25 år

Under 25 år har forskarna studerat varför kommunchefer slutar och trenden är tydlig.

– 1995 så var det 23 procent av kommundirektörerna som slutade på grund av samarbetsproblem med politiker. 2020 hade den siffran ändrats till 37 procent, så det är en ganska stor förändring, säger docent Anna Cregård.

Kommunchefsforskarna i Borås konstaterar att kommunerna oftast förlorar på att agera så att kommundirektören avgår självmant eller tvingas avgå.

Hör mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.