Foto: TT

Forskarna bekräftar: Pollenallergi ökar bland vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Fler vuxna svenskar än tidigare lider av pollenallergi. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Ibland är känslan att var och varannan människa går runt och nyser under vår och försommar. Nu kan forskarna i en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet bekräfta att känslan i alla fall till viss del stämmer. Allt fler vuxna svenskar lider idag av pollenallergi.

– Andelen personer med pollenallergi har ökat väsentligt och där ser man en stor skillnad jämfört med andra allergier som till exempel mot pälsdjur eller mögel. De allergierna har inte ökat, säger Linda Ekerljung, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Läs mer: Pollenchocken är här

Mer pollen nu

Studien är genomförd mellan 2008-2011 bland tvåtusen vuxna personer i Västra Götaland, först genom en enkätundersökning och sedan genom uppföljande undersökningar av över tusen personer därefter har man jämfört resultaten med en studie från tidigt 90-tal.

Varför ökar just pollenallergin?

– Det finns en rad olika teorier om det. Det vi har kunnat se är att under samma period har både pollensäsongen förlängts samt mängden av pollen ökat så det är ju sannolikt att det har en bidragande orsak, säger Linda Ekerljung.

Enligt forskarna har gräs- och björkpollen ökat under perioden och man tror att dessa växtarter gynnats av de allt varmare somrarna. Medelsommartemperaturen har ökat med 1,5 grader sedan 1970-talet.

Ska kolla om besvären är värre

I studien har man testat lungfunktion, gjort pricktester och tagit blodprover på över tusen personer. Däremot har man inte gått djupare in på huruvida de personer som lider av pollenallergi har svårare besvär idag än tidigare.

– Nästa steg är att göra en uppföljningsstudie där vi undersöker hur svåra besvär allergikerna har. Den studien är redan påbörjad och fortsätter till hösten, säger Linda Ekerljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.