Christel Juhlin och dottern Savannah får vardagen att fungera med hjälp av personlig assistans. Idag är assistenten Nadja Nielsen på plats. Foto: SVT

Förslag i LSS-utredning oroar Partillefamilj

Uppdaterad
Publicerad

Savannah är sju år gammal och har en CP-skada. En personlig assistent finns vid hennes sida dag och natt. Ett förslag i den nya LSS-utredningen gör Savannahs mamma orolig att familjens liv kommer att förändras totalt.

– Jag är livrädd, sammanfattar Christel Juhlin.

Hon har precis fått veta vilka förändringar som föreslås i den nya utredningen av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hon reagerar starkt på förslaget om att barn under 16 år inte längre ska få personlig assistans beviljad av staten. I stället ska familjerna ansöka om så kallat personligt stöd för barn hos kommunen.

– Risken är att det blir väldigt olika beroende på hur rik kommunen är, säger mamman Christel Juhlin.

”Svårt för Svensson att greppa”

Hon är orolig för att bedömningarna kommer att se helt olika ut i olika kommuner, och säger att LSS är viktig för hela Sveriges befolkning.

– Jag tror att det är svårt för Svensson att greppa att vem som helst skulle kunna behöva assistans. Det kan handla om ett felsteg ut i gatan, eller en progressiv sjukdom. LSS är en livförsäkring för hela svenska folket, säger Christel Juhlin

För henne och dottern får assistansen vardagen att fungera.

– Jag kan inte ens duscha om inte Savannah har någon assistent hos sig. Och för Savannah betyder assistenterna jättemycket. Utöver omvårdnaden ger de henne möjlighet att leva så gott det går efter sina förutsättningar.

Hårt kritiserad utredning

Utredningen som beställdes av regeringen 2016 fick hård kritik redan innan den presenterades. Många reagerade på att regeringen uppmanat Försäkringskassan att bromsa de stigande kostnaderna för assistansen.

Utredaren Gunilla Malmborg säger till TT att man inte kommer att föreslå några besparingar. Kommunerna ska garantera kvalitén på assistans och service.

– Vi tänker att detta ska vara ett bättre stöd, inte försämra för familjerna, säger hon.

Framtiden i händerna på beslutsfattarna

Men vid köksbordet i Partille har Christel Juhlin tårar i ögonen. Hon frågar sig hur framtiden kommer att se ut för henne och dottern.

– Det är lite som att varje dag vänta på att bli överkörd av en bil. Jag lever dag för dag och undrar – vad kommer vi ha möjlighet att göra i framtiden?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.