Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristinebergs forskningsstation riskerar att läggas ner om ingen ny huvudman hittas. Foto: SVT

Förslaget till Göteborgs universitet: Dumpa Kristinebergs forskningsstation

Uppdaterad
Publicerad

Den marina forskningsstationen Kristinebergs Center utanför Lysekil riskerar att läggas ner. Det kan bli följden om Göteborgs universitet går på förslaget från en ny utredning om att göra sig av med huvudmannaskapet. Förhoppningen är att en annan aktör ska ta över.

– Lyckas vi inte med det så måste vi i så fall avveckla verksamheten, säger Göran Hilmersson, dekan Göteborgs Universitet.

Göteborgs universitet är idag huvudman till två marina forskningsstationer i Bohuslän: Kristinebergs Center i Fiskebäckskil samt Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad.

Att driva båda anses inte ekonomiskt hållbart och därför föreslås i en ny utredning att universitet bör satsa på stationen i Tjärnö framför Kristineberg. Utredningen har beställts av Göteborgs universitet och möjligheter att utveckla verksamheten anses större på Tjärnö. Att släppa huvudmannaskapet för Kristineberg beräknas ge en årlig besparing på 20 miljoner kronor för universitetet.

Skapar oro

På Kristineberg Center finns bland annat fartyg, dykerifaciliteter och laboratorier. Nu är framtiden osäker för de anställda, även om den statliga forskningsinstitutet RISE visat intresse för driva stationen vidare.

Vad får du för reaktioner från de som jobbar på Kristineberg?

– De blir oroliga såklart. De har varit med förr att det har varit många utredningar och de har ofta pekat på att det är svårt med ekonomin, säger Göran Hilmersson.

”Ser ingen överhängande fara”

Lysekils kommunalråd, Jan-Olof Johansson(S), är inte förvånad över utredningens slutsats. Han uppger att Göteborgs universitet i flera år av ekonomiska skäl varit tveksamma till huvudmannaskapet.

– Det skulle vara en förlust för landet om den marina forskningsstationen läggs ner. det är en av världens äldsta, säger han.

Är du orolig för det?

– Jag ser ingen överhängande fara i nuläget, det kanske till och med kan vara bättre med en ny huvudman.

Kan Lysekil hjälpa till?

– Kommunen går inte in med pengar. Men vi har en maritim näringslivsstrateg som jobbar för att utveckla det maritima arbetet så på det sättet hjälper vi redan till.

SVT har upprepade gånger under fredagen sökt stationsansvarig på Kristinebergs Center

Kristinebergs marina forskningsstation

Kristinebergs zoologiska hafsstation tillkom 1877 på initiativ av Sven Lovén, och är en av världens äldsta marina stationer för forskning och utbildning.

Under 1900-talet byttes namnet till Kristinebergs marina forskningsstation.

Sedan 2018 ingår stationen i Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Sedan 2022 drivs och utvecklas stationen gemensamt av Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH och RISE Research Institutes of Sweden, under namnet Kristineberg Center.

Källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.