I klippet berättar ansvarige forskaren Andreas Claesson mer om studien.
När akutläkaren Mustafa Ali larmar SOS-alarm om ett misstänkt hjärstopp utomhus, anländer drönaren med hjärtstartaren inom loppet av några minuter. Den har funnits i Trollhättan sedan augusti och är ett av de senaste tillskotten i en pågående forskningsstudie som undersöker om det går att leverera hjärtstartare snabbare än ambulans med hjälp av drönare.
I en rapport från 2020 års studie där drönare använts i Kungälv och Göteborg, redovisas att drönarna levererat hjärtstartare 11 av 12 gånger de larmats ut. I sju fall (64 procent) anlände drönarna innan ambulansen kom, med en tidsvinst på nästan två minuter i median.
Har aldrig tidigare använts
Men ingen av hjärtstartarna har faktiskt använts på patienten. Tills nu. Mustafa Ali kopplar på hjärstartaren och hinner ge tio defillibreringar innan första ambulansen kommer till platsen.
Mannen som drabbades av hjärstoppet överlever.
– Det är ju jättekul, sedan vill vi ju få in fler fall så att vi verkligen kan belägga effekten av det här, säger Andreas Claesson.
Ny större studie på gång
Den pågående forskningsstudien är ett samarbete mellan Karolinska institutet, Västra Götalandsregionen, SOS Alarm och drönarföretaget Everdrone, men Andreas Claesson vill få in fler regioner och på sikt även länder, för att på så sätt kunna utföra en mer klinisk studie med start under 2022.
– Att det finns en effekt, det ser vi, men vi behöver fler fall för att vetenskapligt kunna belägga hur stor effekten är, säger han.