• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu ska försvaret rena PFAS-utsläppen från Karlsborg flygplats

Uppdaterad
Publicerad

I åratal har oron varit stor för de PFAS-föroreningar på Karlsborgs flygplats som konstaterats läcka ut i Vättern. Nu har Försvarsmakten beslutat att installera en reningsanläggning.

– Vi har en ambition att merparten av PFAS-föroreningarna kommer att tas om hand. Min bedömning är runt 70-90 procent, men det återstår att se, säger Josefine Agerberg, projektsamordnare på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Hör i klippet hur saneringen av vattnet ska gå till.

Karlsborgs flygplats på före detta flygflottiljen F 6 läcker PFAS-förorenat vatten, som via Kärnebäcken kommer ut i Vättern – en dricksvattentäkt för cirka 300 000 personer. Utsläppen av PFAS upptäcktes 2014.

Gruppen Aktion Rädda Vättern, ARV, har länge drivit frågan och den har blivit än mer aktuell då Försvarsmakten i januari i år åter började använda huvudbanan på Karlsborgs flygplats.

Finns tekniska lösningar

Men först nu har Försvaret bedömt att det finns tekniska lösningar som skulle kunna rena utflödet av PFAS-förorenat vatten från Karlsborgs flygplats

– Det har tagit lång tid att utreda och förstå läget i Karlsborg och att hitta tekniska lösningar som skulle kunna fungera för rening med de stora vattenmängder det handlar om, säger Josefine Agerberg.

”En pågående skandal”

Aktion Rädda Vättern är visserligen positiv till att något görs, men har fortfarande en stark kritisk hållning. ARV har framhållit att flygplatsen först måste saneras innan den dräneras.

Christer Haagman, talesperson för Aktion Rädda Vättern. Foto: Dalmar Namazi/SVT

– Det har fått pågå år efter år utan att ens de enklaste åtgärder har vidtagits och att det fortfarande inte finns en genomtänkt saneringsplan.

PFAS

PFAS är industritillverkade kemikalier som är vatten- och smutsavvisande. De bryts inte ner i naturen utan ansamlas i näringskedjan, i djur och fisk och koncentreras. Det finns flera olika gränsvärden och det är därför inte självklart vad som ska anses som hälsofarligt eller inte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.