Hör i klippet hur saneringen av vattnet ska gå till.
Karlsborgs flygplats på före detta flygflottiljen F 6 läcker PFAS-förorenat vatten, som via Kärnebäcken kommer ut i Vättern – en dricksvattentäkt för cirka 300 000 personer. Utsläppen av PFAS upptäcktes 2014.
Gruppen Aktion Rädda Vättern, ARV, har länge drivit frågan och den har blivit än mer aktuell då Försvarsmakten i januari i år åter började använda huvudbanan på Karlsborgs flygplats.
Finns tekniska lösningar
Men först nu har Försvaret bedömt att det finns tekniska lösningar som skulle kunna rena utflödet av PFAS-förorenat vatten från Karlsborgs flygplats
– Det har tagit lång tid att utreda och förstå läget i Karlsborg och att hitta tekniska lösningar som skulle kunna fungera för rening med de stora vattenmängder det handlar om, säger Josefine Agerberg.
”En pågående skandal”
Aktion Rädda Vättern är visserligen positiv till att något görs, men har fortfarande en stark kritisk hållning. ARV har framhållit att flygplatsen först måste saneras innan den dräneras.
– Det har fått pågå år efter år utan att ens de enklaste åtgärder har vidtagits och att det fortfarande inte finns en genomtänkt saneringsplan.
PFAS
PFAS är industritillverkade kemikalier som är vatten- och smutsavvisande. De bryts inte ner i naturen utan ansamlas i näringskedjan, i djur och fisk och koncentreras. Det finns flera olika gränsvärden och det är därför inte självklart vad som ska anses som hälsofarligt eller inte