Foto: Tord Wennerblom

Försvarsanläggning på Kornö blir naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidigare topphemligt område blev idag naturreservat. Det är Kalven på Kornö som nu är säkrat för framtida besökare.

Tidigare fanns det topphemliga militära installationer på södra delen av Stora Kornö i Lysekils kommun. Det var försvarsmakten som på 70-talet byggde en anläggning som kallades för Batteri Kornö. Tre kanoner och stora bergrum för ammunition fanns för att skydda inloppet till Brofjorden. Nu är kanonerna borta och från och med idag är området alltså ett naturreservat.

– Nu har vi säkrat tillgången till friluftsliv för all framtid, säger Tord Wennerblom, biolog på Länsstyrelsen.

Området är redan idag populärt men nu kommer Länsstyrelsen att underlätta för besökare att komma dit. Det ligger nära Lysekil och Länsstyrelsen tror att det kan bli ett utflyktsmål för dagsturister. En gammal brygga som försvaret byggt ska rustas upp för att hjälpa besökarna att ta sig i land.

– Kajkanten är väldigt hög och det kan vara svårt att gå iland från fritidsbåtar. Det ska vi göra lättare till nästa sommar, säger Tord Wennerblom.

Grotta med säregen form

Länsstyrelsen ska också ordna med toalett och en vandringsled till en grotta.

– Det finns en speciell grotta som heter ”Klingkyrka”. Den ligger svårtillgängligt till med branta berg på vägen ner till grottan, säger Tord Wennerblom.

Grottan har en säregen form med kraftigt välvda och mjukt rundade väggar. Den har tilldelats högsta klass när det gäller värde som besöksmål och behov av långsiktigt skydd. Tord Wennerblom var på Stora Kornö i februari och tycker att ön bjuder på en del skönhet.

– Man kan åka dit året runt och få behållning av det. En strålande dag i augusti när ljungen blommar och klipporna lyser i violetta färger, då blir man fullkomligt hänförd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.