Sahlgrenska universitetssjukhuset gick under juldagen upp i beredskapsläge efter att flera fall av mässling rapporterats på sjukhuset. Totalt rör det sig nu om åtta fall av den smittsamma sjukdomen, och sjukhuset har efter händelserna ringt runt till hundratals personer som kan ha befunnit sig i närheten av de smittade personerna.
– Vi tror att det kommer att dyka upp fler fall av smittan. Men vi har förhållandevis god beredskap, säger jourhavande sjukhusdirektör, Anne Haglund Olmarker.
Försöker spåra smittan
Enligt Anne Haglund Olmarker pågår just nu ett intensivt arbete för att spåra smittan, som också har väckt uppmärksamhet utomlands.
– Flera av fallen verkar ha koppling till den första smittade personen vi fick in, säger hon.
Vaccineringsmottagning för barn
Det innebär att flera av personerna kan ha smittats på sjukhuset. Även personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset har genomgått undersökning för att minimera risken för spridning. Dessutom har en anställd person placerats ut i sjukhusets entré för att fråga och informera om sjukdomen. Man har även upprättat en vaccineringsmottagning i anslutning till barnakuten på sjukhuset.
– Vi är också i ständig kontakt med andra sjukhus, säger Anne Haglund Olmarker.
Uppmanar att vara observant på symptom
De smittade personerna uppges må bra, efter omständigheterna, men beredskapen är fortsatt höjd på sjukhuset.
– Vi har också gått ut med uppmaningar att vara observant på symptom för mässling. Det är en extremt smittsam sjukdom, så vi vill inte gärna att den som är smittad kommer in och sätter sig på på akutmottagningen, mitt bland folk, säger Anne Haglund Olmarker.
Personer som tror sig vara smittade uppmanas att söka information på 1177.se och om de är i behov av vård ska de i första hand kontakta Vårdguiden, 1177.
Så känner du igen symptomen
Vanliga tecken på mässling kan vara feber, torrhosta, ögonirritation, huvudvärk och utslag i munslemhinnan. Efter tre till fyra dagar kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen börjar i ansiktet och sedan sprider sig mot bålen, och ut mot armar och ben. Tidiga fall av mässling kan misstas för influensa eftersom utslagen kommer först efter några dagar. Mässlingvirus är luftburet och mycket smittsamt.
Källa: Smittskydd Västra Götaland.