Sju fall av mässlingen har rapporterats i Göteborg i december. Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset gått upp i stabsläge, något som tidningen GT var först med att berätta om. Sjukdomsfallen bekräftas av jourhavande smittskyddsläkare Birgitta Arnholm som SVT Nyheter Väst pratat med på juldagen.
– Några fall är konstaterade. Andra är under utredning, säger hon.
Enligt Anne Haglund Olmarker som är jourhavande sjukhusdirektör är det ett stort arbete att ringa runt till de som varit i kontakt med de smittade.
– Vi har nu identifierat alla som kan ha utsatts och söker dem, det rör sig om flera hundra personer.
Befarar man att så många är smittade?
– Nej, det handlar om att smittspåra och kontakta vårdpersonal och de som kan ha utsatts för smittan, säger hon.
Ingår i vaccinationsprogrammet
De flesta svenskar är vaccinerade mot mässling men för den som saknar vaccinering kan sjukdomen få katastrofala följder.
– Mässling är nog det mest smittsamma viruset vi har i Sverige. Symptomen för den som utsätts är att man – minst en vecka senare – börjar få lite feber, eller får problem med hosta. Man kan också få irriterade ögon.
Uppmanar till vaksamhet
Redan för några dagar sedan informerade smittskyddsenheten på Västra Götalandsregionen att man utredde flera fall av mässling. Enligt enhetens hemsida kan nya fall av mässling dyka upp fram till och med den 7 januari 2018. Smittskyddsenheten uppmanar därför människor till en ökad vaksamhet kring symptom.
Vad ska man göra om man misstänker att man har mässlingen?
– Man ska absolut inte bege sig till någon akutmottagning eller liknande. Då riskerar man att smitta ännu fler. Istället ska man stanna hemma och ringa 1177 för att få vidare rådgivning, säger Birgitta Arnholm.
Mässling
Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.
Källa: Vårdguiden