Sjukvården varnar om att allt fler insjuknar i mässlingen. Samtidigt blev det under tisdagen blev det känt att en västsvensk mamma till ett mässlingsjukt barn erbjuder andra föräldrars barn att bli smittade i en grupp i sociala medier, vilket GT var först att rapportera om.
”Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit”, skriver hon och fick positiv respons från andra i gruppen.
Oansvarigt inte olagligt
Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen, menade att det inte var olagligt men tycker att smitta någons annans barn är oansvarigt.
– Det är ytterst olämpligt, aningslöst och hänsynslöst. Man utsätter människor för en fara. Vi har grupper som är extra känsliga, som till exempel barn med lågt immunförsvar som ligger i cancerbehandling eller som inte fått sitt vaccin än, sa Leif Dotevall.
Brottsligt enligt professorn
Men Mårten Schultz, proffessor i civilrätt vid Stockholms unviersitet, menar att det kan vara brottsligt att smitta någon annan med en mässlingen.
– Att medvetet smitta någon ska ses som misshandel. Det står klart och tydligt i misshandelsregeln att den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta kan dömas, säger Schultz till SVT Nyheter Väst.
Schultz menar dessutom att samtycke till stor del spelar in då barn själva inte kan välja att utsätta sin kropp för fara.
– Barn har inte samma förmåga som en vuxen att förfoga över sin kroppsliga integritet.
HIV-smitta tidigare prövats
Domar i svenska domstolar när någon har smittat en annan människa med en sjukdom har tidigare främst handlat om hiv, berättar Schultz. Ett exempel på det är ett uppmärksammat fall i mitten av 1990-talet med en hiv-smittad man som hade haft oskyddat sex med flera kvinnor.
– Det är svårt att jämföra mässlingsmittan med oskyddat sex med någon med hiv, som på den tiden kunde innebära en dödsdom eftersom det inte fanns bromsmediciner ännu.
Mannen åtalades för misshandel men dömdes för framkallande av fara för annan person. Rätten menade då att det inte gick att bevisa att mannen uppsåtligen velat skada kvinnorna.
Tydligt uppsåt
I fallet med mässlingsmittan menar Schultz att det klart och tydligt finns ett uppsåt och att det ska ses som en misshandel.
– Det är annorlunda då smittspridningen sker på eget initativ. Då handlar det inte om framkallande av fara utan det ska ligga inom misshandelsregeln, säger Mårten Schultz.