En kvinna som står och en kvinna som ligger på en brits och tar blodprov.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Hellström är förstagångsgivare och blev inspirerad till att ge blod när närstående behövde uppsöka sjukvård. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Elin Schwartz

Fortsatt stort behov av blod – vill uppmana fler att donera

Publicerad

Den akuta blodbristen som uppstod i samband med vårdstrejken är åtgärdad – men lagren minskar snabbt och behöver fyllas på igen. Risken är annars att det uppstår blodbrist när planerade och i vissa fall uppskjutna operationer kommer igång efter semestrarna.

– Vi behöver alltid fler blodgivare, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod i Göteborg.

I semestertider minskar blodgivningen generellt då många blodgivare reser bort. Vissa som har varit utomlands har dessutom karens på några veckor när de inte får lämna blod. Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod i Göteborg, konstaterar att situationen är ansträngd, men att den egentligen alltid är det i viss utsträckning.

– Vi behöver alltid fler blodgivare. Det är ju också så att vi förlorar ett antal blodgivare varje år. Några blir för gamla, andra råkar ut för sjukdomar som gör att de inte längre kan lämna blod, säger hon.

Nästan alltid brist på 0-

Vissa blodgrupper är det större brist på än andra. Framför allt gäller det blodgruppen 0 – som alla patienter kan ta emot. Det gör att det blodet fyller en viktig funktion i akutlägen.

– Det är det blodet som ambulanserna har med sig och som finns på akutmottagningarna och det är bara sex procent av befolkningen som har den blodgruppen så där har vi nästan alltid brist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.