Det var när NMR-tåget nådde ICA Focus som demonstranter försökte att ta sig förbi polisens avspärrningar. I samband med det greps 23 NMR-demonstranter misstänkta för våldsamt upplopp, bland dem NMR:s ledare Simon Lindberg.
Men bevisningen räckte inte till.
– När jag tittat på ett ganska omfattande filmmaterial – dels från polisen och dels allmänhetens egna filmer – kan jag konstatera att vi inte kan följa de här 23 personerna på individnivå: Vad de gör och vad de inte gör på platsen, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till SVT.
Betyder det att händelsen ändå var ett våldsamt upplopp – men att det bara inte går att fastställa vem som gjort vad?
– Det kan det vara så att det finns en tveksamhet i det specifika läget- om det verkligen är ett våldsamt upplopp.
En av de 23 i ny utredning
Arbetet med filmmaterialet har dock lett polisen vidare: Inte mindre än femton förundersökningar om ohörsamhet mot ordningsmakten har inletts. Det kan handla om demonstranter som exempelvis vägrat lämna platsen.
Är det någon av de 23 från den första förundersökningen som nu misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten?
– Ja, en person.
Konfrontation med journalister
Ytterligare en förundersökning om våldsamt upplopp har även inletts mot sju eller åtta personer. Då hölls tal på platsen varpå demonstranter började gå med sina sköldar mot en grupp journalister.
– Därefter blir det våldsamt mellan NMR och polisen, berättar kammaråklagare Ulrika Åberg, som är positiv till bevisläget vad gäller de två nya förundersökningarna.
– Det ser betydligt bättre ut eftersom vi har bättre filmmaterial och förhör från platsen som gör att man kan knyta en viss person till en viss handling.
Ingen av demonstranterna från första utredningen berörs – de var vid tillfället gripna.
En NMR-demonstrant misstänks också ha skadat en polis arm, den händelsen utreds som våld mot tjänsteman.
Dom mot demonstranter på måndag
Samtidigt pågår en rättegång mot elva motdemonstranter, bland annat gällande våldsamt upplopp. Domen mot dem kommer på måndag.