Här är nazisternas nya färdväg under demonstrationen den 30 september. Foto: SVT

Förvaltningsrätten: Lagen ger stöd för att ta hänsyn till judarnas högtid

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten går inte på polisens linje och man tar bland annat hänsyn till den judiska högtiden som pågår under nazistdemonstrationen i Göteborg.

– Jag kan inte svara på varför polisen inte har vägt in den, säger lagmannen Anders Hagsgård.

Under måndagen meddelade alltså förvaltningsrätten att man ändrar polisens demonstrationstillstånd inför nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september.

Man flyttar starten några hundra meter bort från bokmässan och man låter demonstrationen stanna vid gamla Ullevi i ställlet för vid Gustav Adolfs torg.

NMR-demonstration i Göteborg

– Vi har tittat på vilken inverkan på ordning och säkerhet den här demonstrationen har och kommit fram till att den har så stor inverkan att vi kortar vägen, säger Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten.

Olika bedömningar

Hagsgård nämner de stora folksamlingarna som väntas i Göteborg och han nämner den judiska högtiden Jom Kippur som firas samma dag.

– Den judiska högtiden är en av sakerna vi väger in i det här.

Men Göteborgspolisen har sagt att man inte kan väga in den, hur kan ni göra det?

– Vi anser att det finns möjlighet att göra det med hänvisning till ordning och säkerhet. Varför polisen inte har gjort det kan jag inte svara på, säger Anders Hagsgård. 

Anders Hagsgård, lagman förvaltningsrätten. Foto: SVT

Beskedet välkomnas av judiska församlingen i Göteborg.

– Det innebär att de som åker kollektivt till synagogan kan gå från sina vanliga hållplatser utan att oroa sig för att de ska möta demonstranterna, säger Allan Stutzinsky, ordförande i församlingen.

Man är dock fortsatt kritiska till att demonstrationen överhuvudtaget får pågå samma dag som högtiden.

Enklare för polisen

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, säger till SVT Nyheter Väst att det nya tillståndet gör det enklare för polisen. På frågan varför man har gjort olika bedömningar svarar han:

– Det är svårt att säga. Vi behöver läsa igenom beslutet ordentligt för att se vad de baserade sina bedömningar på, men det är ingen besvikelse att de gjorde en annan bedömning. De är överordnade oss och då rättar vi oss efter deras beslut, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet