Flera personer sitter vid datorer inne i Trafikverkets provsal där de genomför ett teoriprov för körkort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanligaste typen av fusk vid kunskapsprov – se när misstänkte mannen blir avslöjad i Trafikverkets lokaler i Göteborg. Nu åtalas han vid Örebro tingsrätt, mot sitt nekande. Foto: Trafikverket

Misstanken: Mannen försöker fuska på teoriprov för körkort – se när han blir avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta fuskaren tog ut 10 000 kronor i kontanter dagen innan han skulle skriva teoriprovet för körkort.

Han avslöjades mitt under provet.

Mannen är en av flera som åtalats för det fräcka fusket.

Det var avvikande beteenden i samband med teoriprov för körkort som fick Trafikverket att reagera.

Flera personer som rest till Göteborg för att göra provet kontrollerades och visade sig ha både hörsnäckor och mobiler igång under provet. Skrivningen avbröts då för deltagarna och de anmäldes till polisen.

Åklagare Anna Damberg var förundersökningsledare i åtta olika ärenden kopplade till körkortsfusk vid skrivningar av teoriprov i Göteborg.

22 februari i år väcktes åtal för grov osann försäkran vid åtta olika tingsrätter i landet: Göteborg, Södertörn, Umeå, Varberg, Norrköping, Örebro, Uddevalla och Helsingborg.

Misstanken: Tog betalt för fusket

Åklagaren utredde om bakomliggande organisatörer låg bakom fusket.

I förhör berättar vissa av de misstänkta om upplägget, att de fått utrustning från en organisatör som försåg dem med svaren, i utbyte mot en större summa pengar: 10 000–20 000 kronor.

Riskerar kortare fängelsestraff

Straffvärdet motsvarar ett kortare fängelsestraff. Men om personen inte är straffad sedan tidigare, brukar påföljden bli villkorlig dom och böter.

Vissa av de utpekade fuskarna erkände, andra nekade. I Göteborg och Umeå dömdes två av dessa. De övriga domarna har ännu inte fallit.

Åklagaren om fusket: ”Systemhotande”

Damberg menar att fusket är mycket allvarligt eftersom det kan påverka trafiksäkerheten om en person utan tillräckliga kunskaper får behörighet att framföra ett fordon.

– Jag menar därför att det är systemhotande att agera på det här sättet.

Ni kunde inte bevisa vilka det var som låg bakom. Varför var det svårt att leda det i bevis?

– Dels så var det att provdeltagarna som vi höll förhör med inte kunde eller inte ville lämna information om vem eller vilka som låg bakom det här. Vi genomförde en rad andra förundersökningsåtgärder för att komma närmre men fick konstatera att vi inte nådde så långt att vi kunde väcka åtal mot någon ytterligare person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.