”Explosionen medförde därmed fara för flera människors liv” skriver åklagaren, efter sprängningen på Nordhemsgatan i november 2024. Foto: Polisens förundersökning

Fraktade dynamit på spårvagn och sprängde port i Göteborg – får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Efter explosionen i ett flerfamiljshus på Nordhemsgatan i Göteborg i höstas döms nu en man i 30-årsåldern till åtta års fängelse för grov allmänfarlig ödeläggelse. Mannen döms också för att ha transporterat dynamit på spårvagnar.

Det var den 1 november 2024 som den nu dömde mannen placerade och antände en sprängladdning i en port till ett flerfamiljshus, och det finns nu 13 målsägande som på olika sätt drabbats av dådet.

Explosionen medförde bland annat att entréportens dörrar flög runt tio meter och att lägenheter och ett bageri fick skador.

Sprängningar i Sverige

Transporterade dynamit på spårvagn

Brottet bedöms som grovt, där åklagaren pekat på att det skedde vid ett flerfamiljshus i ett tättbebyggt område under en tid där både många vistades i sina hem och på gatan utanför. ”Explosionen medförde därmed fara för flera människors liv” skriver åklagaren.

Mannen döms också för att olovligen ha transporterat sprängladdningen med dynamit, bland annat på spårvagnar, på flera ställen i Göteborg. Brottsrubriceringen i det fallet är grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen har förnekat alla åtalspunkter.

En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som står i en dörröppning, iklädd en grå jacka och t-shirt med tryck. Den högra sektionen visar en skadad byggnad där brädor och skräp ligger utspridda på golvet, samtidigt som en bil med logotypen ”Cubsec” är parkerad utanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar bageriansvarig Axel Jörgensen bakdörren som sprängdes. Foto: Alfred Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningar i Sverige

Mer i ämnet