En kvinna står vid ett blått kök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paula Femenias, biträdande professor i byggnadsdesign på Chalmers har varit med och tagit fram det cirkulära köket – en klimatåtgärd som ska göra att folk byter ut sina kök mer sällan. Foto: Elin Johansson/SVT

Framtidens kök visas i Dals-Långed – lätt att byta delar

Uppdaterad
Publicerad

Ett kök där man kan byta ut delar, klicka på en köksbänk, eller ändra design har utvecklats genom ett nytt forskningsprojekt – det cirkulära köket.

Nu har en tredje prototyp tagits fram och visats på Open Wood i Dals-Långed.

Konceptet går ut på att man lätt ska kunna plocka isär och byta ut delar när man vill göra större förändringar i sitt kök eller för den delen – ersätta enstaka luckor.

– Köken som finns i dag är svåra att ta isär och samtidigt behålla materialet. Materialet går sönder när man plockar ner dem, säger Paula Femenias som är biträdande professor i byggnadsdesign på Chalmers.

QR-kod ska underlätta

Prototypen är tillverkad av spånskivor. På varje del finns en QR-kod som ger information om produkten. Tanken är att man ska kunna köpa och sälja sina delar via koden. Bänkskivan ska enkelt kunna sättas ihop som ett klick-golv.

I de tidigare prototyperna har materialet bestått av plywood med biobaserat lim i stället för spånskivorna.

– Men det är dyrare och har en högre klimatpåverkan initialt i produktionen. Det är en avvägningsfråga om man vill ha ett dyrare kök som har längre hållbarhet och livslängd eller den nya prototypen som är en kompromiss med lägre klimatpåverkan och pris.

Kommer till Sverige om några år

I dagsläget är det en köksproducent i Nederländerna som kommer att tillverka och sälja köket på den nederländska marknaden.

När kommer det till Sverige?

– Om några år finns nog köket på den svenska marknaden.

Forskningsprojektet har pågått på Chalmers sedan 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.