Foto: SVT

Vill ha dialog om kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Göteborg, Mölndal och Partille erbjuds nu vara med och forma framtidens kollektivtrafik.

I helgen drogs den första av flera medborgardialoger igång och det fanns gott om synpunkter. Anna-Lena Nilsson var en av dem som på lördagen hade sökt upp den specialutrustade spårvagnen vid Drottningtorget i Göteborg.

– Spårvagnarna ska inte behöva köa för att komma fram till sina hållplatser som oftast är fallet i Brunnsparken, det måste gå att göra något åt.

På besök från Stockholm var Gunilla Källgren. Hon vill att Göteborg behåller spårvagnarna och också gärna bygger ut trafiken.

– Det är en helt annan livskvalitet här, i Göteborg ser man livet runtomkring. Hellre det än att sitta nedgrävd i en tunnelbana och stirra på sin mobil utan att ha kontakt med en enda människa.

Linbana vill många ha

Egna tankar och funderingar välkomnas i direktkontakten med ansvariga politiker och tjänstemän på den specialutrustade spårvagn som några lördagar i oktober och november står uppställd i Göteborg och Mölndal. Och frågan framför alla andra är hur invånarna vill ha framtidens kollektivtrafik.

– Vad går att förbättra och vilka förändringar vill göteborgare och andra i grannkommunerna helst se, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd i Göteborg.

Vad är det folk allra helst vill tala med dig om?

– De flesta talar om satsningen på en linbana, den vill många ha.

200 000 fler i Storgöteborg

Om 20 år kan det bo 200 000 fler i Göteborg, Mölndal och Partille, som kommer behöva ta sig till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteter. För att göra detta möjligt krävs det att kollektivtrafiken utvecklas och att kapaciteten ökar kraftigt.

Därför arbetar Västra Götalandsregionen, Västtrafik, kommunerna i Göteborg, Mölndal och Partille kommun nu tillsammans för att ta fram en gemensam målbild för hur stadstrafikens stomnät ska utvecklas fram till år 2035. Där är dialogen med invånarna viktig, inte enbart i det direkta mötet på stan utan även på webben.

På lördagen genomfördes den första dialogen på stan då politiker och tjänstemän fanns tillgängliga för samtal i en spårvagn som stod parkerad på Drottningtorget. Spårvagnen kommer sedan att gå i reguljär trafik under de veckor webbdialogen pågår. Dessutom kommer det finnas nya tillfällen att samtala med politiker och tjänstemän den 10 oktober i Mölndal samt den 17 oktober i såväl Partille som Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.