I Stabbeparken vid Östra sjukhuset i Göteborg byggs just nu en skyfallspark. Platsen ska fungera som en helt vanlig park i normala väder, men vid extrema regn även kunna behålla 3 000 kubikmeter vatten för att byggnader i staden ska undvika vattenskador.
– Vatten kommer behöva ta plats i staden, vi kommer alltid ha regn att hantera, säger Lina Engvall, skyfallsspecialist vid kretslopp och vatten på Göteborgs stad.
Klimatförändringar och ökad nederbörd
Med klimatförändringar och ökad nederbörd, måste Göteborg förbereda sig för framtidens väder. Vatten och kretslopp har tagit fram en strukturplan där över tusen insatser finns att tillgå.
Men på grund av finansiering och att kommunen endast kan bygga på sin egen mark så kommer samtliga insatser inte kunna upprättas. Då måste man prioritera att skydda de delar av staden som är mest sårbara.
– Vi försöker skydda de strukturer och funktioner som är väldigt viktiga för staden. Östra sjukhuset är en samhällsviktig verksamhet och vi vill skydda de funktioner som spelar väldigt stor roll, säger Hilde Björgaas, projektledare för Stabbeparken.
Extrema regn – dubbelt så vanligt
Lina Engvall menar att skyfall inträffar redan idag men att extrema regn som enligt statistik inträffar vart hundrade år kommer att vara dubbelt så vanliga vid år 2100.
– Det är ju på grund av klimatförändringar. Det är en annan verklighet att hantera, säger hon.
Hör mer om hur Stabbeparken ska hjälpa vid skyfall i klippet.