Efter torkan 2018 och den blöta sommaren 2023 så minskade skördarna av våra vanligaste matgrödor vete och korn med runt hälften i Sverige jämfört med snittet för 20 år tillbaka i tiden.
– Vi har en förändring där vi oftare får såna här översvämningar, på grund av problematiken med mer ihållande väder, säger Hans-Ola Olsson, lantbrukare och lokal ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Det är en förändring som han märkt av de sista tio åren.
Sådden dränktes
Nu i höst drabbades Hans-Ola Olssons åkrar av täta regnperioder och han kunde bara så runt hälften av den planerad höstsådden.
– När det regnar så ofta får man inte en upptorkning däremellan så man kan komma ut på åkermarkerna och göra de åtgärder som ska göras. Då blir det problematiskt, säger han.
Han får stöd av en forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som berättar att vädertrenden är tydlig: längre ihållande perioder av både regn och torka.
– Osäkerheterna i vädret blir större, säger Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning.
Ännu större osäkerheter i södra Europa
Svenskt lantbruk täcker ungefär hälften av landets matkonsumtion, men osäkerheten i vattenförsörjningen är ofta större för den maten vi importerar, exempelvis i södra Europa.
– Därför finns det ju all anledning att tänka hur vi hanterar våra väderosäkerheter framåt, så att vi har bra vattenhushållning i jordbruket för att säkra vår egen matproduktion, säger Jennie Barron.
Trender – men de är osäkra
Forskare ser alltså ändrade vädermönster, och framför allt mindre förutsägbart väder. Men det är för tidigt att säga hur det kommer bli på sikt. Klart är i alla fall att den globala uppvärmningen gör att luften kan hålla mer vattenånga och att mängden regn ökar.
– De här regnmönstren är inte signifikanta statistiskt, men vi ser ändå trenderna, säger Jennie Barron.
Lantbrukare känner av extremväder
I en ännu opublicerad undersökning gjord av SLU år 2022 svarar 470 lantbrukare på frågan: ”Jag har upplevt en ökning av extremväder under de senaste fem åren”.
Ungefär två tredjedelar av dem angav svaret ”håller helt med” eller ”håller delvis med”.
Källa: Rommel et al, drafts results