Världshaven tar upp ungefär en tredjedel av den koldioxid vi släpper ut och får då sänkt pH-värde. Surhetsgraden har redan ökat med ungefär 25 procent jämfört med förindustriell tid – pH-värdet har alltså sjunkit. Nu ligger det på 8,1.
Surare vatten är bara gynnsamt för växter i havet, trodde forskarna länge, eftersom mängden kol i vattnet ökar. Men även om blåstången växte snabbare i Alexandra Kinnbys studie, ökade den inte i vikt – utan blev istället mer porös.
Havet blir allt surare
I studien växte blåstången i havsvatten med pH-värde 7,6, alltså ett möjligt framtida scenario. Vid nästa sekelskifte räknar FN:s klimatpanel IPCC med ett pH-värde på 7,8 (om vi fortsätter släppa ut koldioxid på dagens nivå).
– Vi satte ut en del alger i fält också där vi såg att de alger som vuxit i surare vatten slets bort och gick sönder, säger Alexandra Kinnby, som är forskare vid Göteborgs universitets institution för marina vetenskaper.
Det krävdes ungefär hälften så mycket kraft från vågorna att få den ”försurade” tången att gå sönder, jämfört med dagens förhållanden.
Blåstången viktig för andra arter
Blåstången är en av våra vanligaste alger längs de svenska kusterna och huserar flera andra arter som snäckor, krabbor och fiskyngel. Den omvandlar dessutom koldioxid till syre genom fotosyntes, som alla alger och gröna växter.
– Det här kan göra att stora delar av algbältena längs våra kuster försvinner, säger Alexandra Kinnby.