Nyckelarten ormstjärna borta i havet utanför Lysekil – känsliga för försurning

Uppdaterad
Publicerad

För 20 år sedan fick han händerna fulla av ormstjärnor här – arter som är avgörande för flera andra i havet. Nu kan inte forskaren Sam Dupont hitta en enda i sina bottenprover utanför Lysekil.

– Jag är självklart extremt orolig, säger han.

Fyra arter – detta händer i surare hav

Ungefär en tredjedel av den koldioxid som människan släpper ut tas upp av världshaven. Det saktar ner den globala uppvärmningen – men gör haven surare och påverkar livet där negativt.

– Vi vet helt säkert att det påverkar jättemånga organismer. De flesta djur vi samlade in idag kommer på nåt sätt bli påverkade av försurning, säger Sam Dupont, och tittar ner på högen av sand, sten och olika växter och djur som just samlats upp från havsbotten och nu ligger på båtens däck.

Haven är 25 procent surare

Han är lektor vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet och har forskat på hur ormstjärnor påverkas av försurningen. Bara en väldigt liten förändring av pH-värdet (0,2) var tillräckligt för att döda deras larver. Andra forskare har exempelvis visat hur snäckor och koraller får svårare att bilda skal, eftersom det krävs mer energi när pH:t sjunker.

I världshavens ytvatten har pH-värdet redan minskat från cirka 8,2 till 8,1 i genomsnitt. En tiondels steg nedåt kan tyckas lite, men eftersom pH-skalan är logaritmisk så motsvarar det runt 25 procents ökning av surhetsgraden, jämfört med förindustriell tid.

Försurning ett hot mot fisket

Och om vi fortsätter släppa ut koldioxid på dagens nivå så förväntar sig FN:s klimatpanel (IPCC) ett pH-värde vid nästa sekelskifte på 7,8 – något som skulle vara förödande för livet i havet. Försurningen hotar på sikt alltså fisket, och miljarder människors matförsörjning.

– En stor del av luften vi andas kommer från havet. Klimatet kontrolleras av havet. Och om havet inte är friskt, då är dessa tjänster i fara. När arter försvinner är havet mycket känsligare för framtida förändringar, säger Sam Dupont.

En person gestikulerar framför en illustration av en jordglob med rök som strömmar ut från flera fabriker i bakgrunden. Bilden belyser frågor relaterade till miljöpåverkan och klimatförändringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta är havsförsurning – och så väntas pH i haven förändras i framtiden. Förtydligande: De senaste åren har en särskild sorts ormstjärna (Ophiura albida) inte längre gått att hitta i forskaren Sam Duponts bottenprover i Gullmarsfjorden utanför Lysekil, prover som han tagit i 15 års tid. Andra arter har vid enstaka tillfällen fattats i proverna, men det har inte gått att fastställa att de är helt borta ännu. Foto: SVT

Så gör koldioxid havet surare

När koldioxid från luften löser sig i havet bildas kolsyra (divätekarbonat). Det leder till en rad kemiska förändringar i havet, bland annat att pH-värdet sjunker (ökad surhetsgrad).

Havsförsurning är väl undersökt, och finns med i IPCC:s rapporter. Det finns totalt över 11 000 forskningsrapporter i ämnet.

Eftersom pH-skalan är logaritmisk, så innebär varje grads skillnad en tiodubblad förändring av koncentrationen av vätejoner.

Den förändring som nu sker av pH-värdet i havet under EN människas livstid är den snabbaste förändringen på 55 miljoner år – d v s långt före mänsklighetens historia började.

Källa: IPCC, HaV och Sam Dupont

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.