Som SVT Nyheter Väst rapporterat dras fria broddar för personer i Göteborg över 65 nu in. De fria broddarna infördes 2013 och Göteborg var först med det.
En studie visar att försöket var lyckat medan det pågick. Robin Holmberg från Trollhättan skrev ett examensarbete på Mastersnivå, vid instutionen för Hälsa, natur- och teknikvetenskap, som blev klart 2017.
Hans studie visar alltså att antalet halkolyckor bland de äldre minskade kraftigt under de fyra första åren.
– I genomsnitt under de här åren hämtade 62 procent av de som hade rätt till broddar ut dem och det verkar alltså ha gett effekt, säger Robin Holmberg som för tillfället arbetar som risk- och säkerhetskonsult.
Enligt Holmberg spelar inte eventuella vädervariationer under åren som mättes någon roll.
– Nej för vi jämförde mot en kontrollgrupp, personer i åldern 16 – 64, alltså ser man den här skillnaden oavsett väder de aktuella åren.
Kostnader ska utredas
Om de minskade antalet olyckor betyder en samhällsekonomisk vinst i förhållande till vad gratis broddar kostar skattebetalarna, det går ännu inte att säga.
– Det finns ännu ingen studie på detta men det efterfrågas. Jag ska snart påbörja en doktorsavhandling där jag ska titta på just detta, säger Robin Holmberg som påpekar att hans teori är att fria broddar är just samhällsekonomiskt gynnsamt.
Han påpekar också att det är svårt att dra helt säkra slutsatser i studien och att vidare forskning behöver göras.
Axel Josefsson, (M), kommunalråd i Göteborg, vars styre beslutat om att dra in broddarna, vill inte kommentera den aktuella studien.
– Nej jag har inte sett studien men jag tänka mig att det finns många faktorer som spelar in.
Josefssons argument för att kommunen inte ska subventionera broddar är att det inte tillhör kommunens kärnverksamhet.
– Broddar ingår inte i vårt uppdrag. Vi har däremot ett tydligt ansvar för skolan och vi väljer att lägga resurserna där, säger han.
Här finns den aktuella studien från Karlstads universitet.