550 personer deltog i lördagens swimrun. Foto: ÖTILLÖ

Full fart över land och genom vatten i Göteborgs skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor sprang i våtdräkt och simmade i skor i Göteborgs skärgård under lördagen.

– Det är som en sömlös rörelse över land och genom vatten, förklarar Michael Lemmel, tävlingsledare för loppet ”Ö till ö”, en del av den snabbväxande sporten Swimrun som han var med och grundade 2006.

Tävlingsidén är enkel: Det gällde att så snabbt som möjligt springa över och simma mellan öarna i en snitslad bana, där både start och mål var på Styrsö.

Hela 550 deltagare tävlade i ”Ö till ö Swimrun World Series” i dag. Förutom svenskar fanns tjugo andra nationer representerade.

– Vi startade Swimrun-sporten 2006 med en tävling i Stockholms skärgård. Den heter Ö till ö och där springer och simmar man 75 kilometer över och mellan 24 öar, berättar Michael Lemmel.

Deltävling inför VM

Allt från nybörjare till elit kunde vara med i lördagens lopp. Distanserna var därför också olika långa – 7,5 kilometer, 19 kilometer och slutligen 35 kilometer. Den sistnämnda är den distans som utgör sista deltävlingen inför VM den 6 september i Stockholm.

– Tävlar man i lag, som man gör i VM och som är den mest prestigefyllda klassen, måste man hålla ihop och vara maximalt tio meter ifrån varandra hela tiden. Så det handlar om att utnyttja varandras styrkor, berättar Michael Lemmel.

Blöta, glada vinnare

Göteborgarna Adriel Young och Oscar Olsson vann lördagens lopp, på imponerande vinnartiden 3:39:36. Det var ett par trötta och blöta men glada vinnare.

Glad var också Michael Lemmel, som prisade miljön i skärgården.

– Det är fantastiskt att vara här. Naturen är helt unik – men det vet ni ju redan, säger han.

Bäst på damsidan blev Anna Hellström och Johanna Paulsson, medan Ulrika Eriksson och Peter Oom tog hem mixed-klassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.