Starta klippet för att se gässinvasionen vid Mjörn. Foto: SVT/TT

Gåsinvasion vid sjön Mjörn: ”Avföringen är problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Gräsmattor och badplatser fyllda av fågelbajs har blivit ett vardagsbekymmer på flera håll i regionen. Intill sjön Mjörn i Alingsås kan upp till 150 kanadagäss samlas och problemen med avföringen beskrivs som en ohållbar situation.

– Det är avföringen som är problemet. Det är tråkigt när föräldrar inte vill komma hit med sina barn på grund av kanadagässen. De är rädda för att det ska bli en infektion eller något, man vet ju aldrig, säger Bror-Arne Hansson från Alingsås Idrottsförening.

Även om gräset inte växer så fort måste Mjörnvallens vaktmästare Lars Olovsson klippa gräset varje dag i ett försök att få undan allt fågelbajs.

– Det är en sanitär olägenhet, säger han.

På Playa Mjörn, badplatsen precis intill, berättar Bror-Arne Hansson att badgäster håller sig borta på grund av mängden avföring.

Problem på flera ställen i Väst

Vänersborgs kommun inledde förra veckan skyddsjakt för att skrämma bort kanadagäss från Skräcklans badplats. Där har avföringen lett till att badvattnet blivit förorenat av tarmbakterier och att man utfört en avrådan från bad. Målet med skyddsjakten är inte att döda gässen, utan snarare skrämma bort dem så att de väljer andra platser att beta på längs södra Vänern.

Även i Slottsskogen i Göteborg kan det vara svårt att hitta en plats att lägga ut sin filt på grund av allt bajs.

Skyddsjakt kan införas i Alingsås

Ärendet inkom till Alingsås kommuns miljöskyddskontor först i förra veckan, och nu ska inspektörer göra en bedömning om vad för åtgärder som är lämpliga.

– Vi har inte hunnit göra utredningen än, men om vi bedömer att det är en olägenhet så fattar vi beslut att markägaren behöver vidta åtgärder, vilket i det här fallet är Alingsås kommun, säger hälso- och miljöskyddsinspektör Ygor Geyer.

Hör miljöinspektören berätta mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.