En delad bild som visar två personer i olika miljöer. Till vänster står en person med lockigt hår, iklädd en mörk jacka, framför en byggnad med stenfasad. Till höger ser vi en annan person som bär en jacka och en  hoodie, fotograferad utomhus med ett flerfamiljshus i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Geraldine Lennon berätta om hur hon möter kriminella på akutmottagningen och övertalar dem att byta bana och Jordan Robertson som är före detta gängkriminell. Foto: SVT

Geraldine övertalar kriminella i Glasgow att byta sida – när de vårdas på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Socialarbetaren Geraldine Lennon möter kriminella i Glasgow när de är som allra svagast – på akutmottagningen.

Där försöker hon övertala dem att byta livsstil.

– Personer som är i sin allra mörkaste livssituation är ofta öppna för att ta emot hjälp, berättar hon.

Geraldine Lennon har inspirerat Glasgowbandet Glasvegas till jättehiten ”Geraldine” från 2008. Låten handlar om en socialarbetare som hjälper människor i svåra situationer.

Lennons jobb är att möta kriminella personer på akutmottagningar och övertala dem att byta livsstil – hon är en så kallad ”navigator”.

Glasgow och gängvåldet

– Människor är som allra mest benägna till förändring i utsatta situationer, vi utnyttjar det till att försöka göra deras liv bättre.

Startade som pilotprojekt

Navigator-projektet startade 2015 på Glasgow Royal Infirmary och finns i dag på nio akutavdelningar i landet. Teamets huvudmål är att bryta människors destruktiva beteenden.

– De flesta vi erbjuder hjälp vill ha vårt stöd, men vi är varken polis, socialtjänst eller någon annan myndighet. Vi kommer från en välgörenhetsorganisation. Jag tror att det gör att utsatta personer litar på oss.

Lämnade gängen

En som bytt liv är Jordan Robertson.

Han var bara 14 år när han blev knivhuggen för första gången, och skulle snart sugas upp i gängmiljön som existerade utanför pojkrummets fönster.

– Jag började bära kniv varje dag, det var nästan som en mysig filt av trygghet att ha med sig. Kniven gjorde att jag fick respekt.

Jordan var 17 år när han blev ertappad med att bära kniv för första gången. Och efter att ha brutit mot utegångsförbudet flera gånger blev han skickad till ungdomsanstalt.

Men tiden på anstalten skulle inte få honom att ändra bana.

– När jag kom ut var jag en sån person som ”suttit inne” vilket höjde min status ännu mer. Bara några månader senare hamnade mitt gäng i slagsmål och jag knivhögg en i det rivaliserande gänget sju gånger. Då blev jag dömd till 4,5 års fängelse för mordförsök.

Musiken blev utvägen

Men under en vända i fängelset började allting vända.

– Min cellkamrat hade en gitarr, han var så duktig på den och lärde mig spela. Jag hade aldrig lyssnat på Oasis innan men vi spelade deras låtar och det var något i mig som väcktes.

När han sedan kom ut från fängelset började han utforska sin kreativa sida.

– Jag började göra musik, skådespela och göra innehåll till sociala medier. Jag trodde nog väldigt länge att sådana som jag inte gör sånt här, men nu har jag varit nykter i flera år och det känns som att jag har kommit en lång väg bort från allt som hänt.

Hör Geraldine och Jordan berätta om sina liv i klippet ovan.

Därför åkte SVT Nyheter Väst till Glasgow

SVT Nyheter Väst åkte till Glasgow för att se hur de lyckades bryta våldsspiralen som gjorde att staden i början av 2000-talet kallades Europas mordhuvudstad. Glasgow är en stad som på många sätt är jämförbar med Göteborg i termer av population och bakgrund, båda städerna har genomgått en betydande omställning från industristad till tjänste- och kulturstad.

Under sent 90- och tidigt 2000-tal hade Glasgow stora problem med våldsamma gäng, där även unga rekryterades in i gängen för att utföra dåd, ett problem som både Sverige och Göteborg idag brottas med. Under de senaste 20 åren har glasgow däremot lyckats vända trenden och idag har staden drastiskt minskat våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasgow och gängvåldet

Mer i ämnet