Professor Henrik Thunman beskriver Gobigas som en teknisk succé. Foto: SVT

Professor:”Gobigas-projektet en teknisk succé”

Uppdaterad
Publicerad

Gobigas-projektet som nu läggs ner och som kostat nära 2 miljarder kronor är en teknisk succé om man ska tro Henrik Thunman, professor i energiteknik och projektledare för forskning kopplad till projektet.

 – Vi har egentligen löst alla de osäkerheter och problem som fanns för lite drygt 10 år sen.

Gobigas är en världsunik anläggning, av de anläggningar av denna typ som planerades runt millenieskiftet var det bara Gobigas som byggdes. Dess största bidrag är att tekniken kring biogas-produktion av skogsråvara tagit ett stort steg framåt, enligt Henrik Thunman.

Vilken är den viktigaste tekniska lösningen ni kommit på?

 – Hur man kontrollerar den första delen, hur man tar biomassan och gör om den till en gas som lätt kan hanteras senare i processen. Det har tidigare varit ett stort hinder.

Kostat två miljarder

I går kunde vi berätta att Göteborg Energi lägger ner produktionen av biogas i den omtalade gasanläggningen. Anläggningen kommer nu att konserveras och hela projektet som kostat nära 2 miljarder är förstås ett misslyckande, för fler än Göteborg energi.

Hamnade fel i tiden

Den energiomställning mot förnybar energi som planerades i världen när projekt Gobigas planerades har inte blivit av. Miljökonferens efter miljökonferens har lovat runt, men inte hållit tunt. Det är med det i minnet vi ska se hela det misslyckade Gobigas-projektet, anser Henrik Thunman.

 – Det har gjort att anläggningen tidsmässigt hamnat fel, det som man trodde skulle ske 2012 vad gäller klimatomställning kan nu tidigast vara på plats 2020, säger Henrik Thunman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.