I klippet reagerar SVT:s programledare John Carlsson på jubileumskartan som alla Göteborgare fått i brevlådan. Foto: Kristin Lidell/SVT/TT

Göteborg 400 år: Så kan du fira staden

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fyller Göteborg 400 år. Det firas med direktsändning, kända profiler och en jubileumskarta.

I klippet reagerar SVT:s programledare John Carlsson på jubileumskartan som alla Göteborgare fått i brevlådan.

På grund av coronapandemin har det stora jubileumsprogrammet flyttats till 2023. Men Göteborgarna kommer ändå att kunna fira stadens födelsedag – på distans.

Direktsändning

Mellan kl 15 till 17 kommer firandet att direktsändas på Youtube. Sändningen leds av Therese Brusberg och Kristian Wedel. Medverkar gör bland annat kända profiler som Niklas Andersson, Lotta Engberg, Janne Josefsson, Tomas von Brömssen och Mustafa ”Musse” Mohamed. Även kronprinsessan Victoria medverkar. Det blir också musik med bland annat Miriam Bryant och Timo Räisänen,

Jubileumsbakelse

Yrgo har tagit fram Göteborgsbakelsen till födelsedagen med mördegsbotten med mazarinfyllning, passionscurd och passionsmousse. Antingen kan du baka den själv eller beställa på konditori. 100 000 jubileumsbakelser kommer serveras på vård och omsorgsboenden, gymnasieskolor och grundskolor, runt om i staden. I förskolor får barnen jubileumsefterrätt dagen till ära, eleverna på Hisingen serveras också varsin halvspecial och boende inom vård och omsorgsboenden jubileumsmeny.

Tuta, plinga och hurra kl 16:21

Tuta pling, rop eller hurra exakt klockan 16.21 under fredagen. Har du tillgång till exempelvis en flaggstång eller båtmast – bidra med en hyllning till 400-åringen och hissa flaggan eller flaggspelet där du befinner dig.

Jubileumslåten

Låten ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” av Katarina Hemlin är den officiella jubileumslåten för Göteborgs 400-årsjubileum. Det har även tagits fram en jubileumsdans för att fira.

Kyrkans klockor ringer för staden

Över hela Göteborg ljuder kyrkklockor – och i centrum klingar klockorna i 400 sekunder för att fira staden.

Hotell för 400 kronor

Under helgen har drygt 30 hotell i Göteborg erbjudande om att hyra ett rum för 400 kronor per person och natt – för att fira staden.

Utställning på Gustaf Adolfs torg och Göteborg Stadsmuseum

Under fredagen öppnar jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Stadsmuseet har intervjuat Göteborgare mellan åldrarna 6–97 år.

På Göteborgs stadsmuseum kommer ikoniska Göteborgsföremål ställas ut. Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special står i fokus i utställningen ”Grejen med Göteborg”

Jubileumskarta

I samband med att Göteborg fyller 400 år har en jubileumskarta med nästan 100 platser i staden tagits fram. Den har delats ut till alla hushåll i Göteborg. Över 600 göteborgare har bidragit med favoritplatser, historier och illustrationer till den.

Foto: SVT

Pilgrimsleden Göta älv återinvigs

Under lördagen kommer Göteborgs stifts biskop att välsigna återinvigningen av Pilgrimsleden Göta älv, en populär vandringsled som börjar vid Masthuggskyrkan i centrala Göteborg.

Två nya gatukonstprojekt

En 21 km långa konststräcka rör sig mellan Kulturhuset Blå stället i Angered och Röda sten Konsthall vid Klippan.

Artscape 2021 består av sex stora muralmålningar och ett flyttbart konstverk av lokala och internationella konstnärer som D*Face från London, Kalouf från Lyon och MaryW från St Petersburg.

”Sätt färg på Göteborg” är ett socialt konstprojekt som förbiner de östra och västra delarna av staden genom en 21 km lång konstvandring mellan Kulturhuset Blå stället i Angered och Röda sten Konsthall vid Klippan.

Fyrverkeri

Som avslutning blir det klockan 23.00 ett stort jubileumsfyrverkeri. Raketerna kan med fördel ses från strandkanten av Göta älv i de centrala delarna av staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.