Arkivbilder: Översvämningarna i Mölndal 1943, Götaplatsen och Poseidon 1930 samt eldsvåda i Sjöfartshuset 1939. Foto: Pressens bild/TT

Göteborgs 400-årsjubileum flyttas fram två år

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga festligheter för Göteborgs 400-årsjubileum nästa år. I stället har kommunen bestämt sig att flytta jubileum till 2023. Orsaken är osäkerheten kring hur lång tid restriktioner mot coronasmittan kommer att kvarstå.

”Det finns många osäkerhetsfaktorer i den pågående pandemin som gör arbetet med 400-årsjubileet utmanande. Det råder stor osäkerhet på hur firandet skulle kunna genomföras”, skriver alla partier i kommunstyrelsen förutom SD i ett gemensamt yrkande.

Det var den 4 juni 1621 som Göteborg fick sina stadsprivilegier och tanken är nu att det ska hållas ett mindre ”formellt historiskt” firande under nästa år för att markera att det är 400 år sedan staden grundades. Det större firandet sker sedan två år senare.

Coronapandemin

– Ja, det råder en stor och bred enighet i den här frågan, säger Klas Eriksson kommunikatör och politisk sekreterare (MP). Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har skrivit ett gemensamt förslag om att skjuta upp firandet.

Ska bli en folkfest

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) berättar att efter samtal med olika aktörer i Göteborg har man bestämt att det är alldeles för osäkert att genomföra jubileum nästa år på grund av coronapandemin.

– Alla förordar att vi kraftsamlar till 2023 och får en ordentlig folkfest utan några hinder, säger han.

Kommer man att uppmärksamma jubileet på något sätt nästa år? 

– Vi kommer att ha några aktiviteter nästa år men vi ska återkomma i frågan.

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, bekräftar för SVT Nyheter Väst att partiet kommer att rösta för att skjuta fram firandet.

– För oss är det viktigt att det blir en folkfest för göteborgarna och om det inte kan bli det är det bättre att det flyttas. Så får vi en ny tradition med uppskjutet firande precis som 1923.

Två partier står utanför förslaget

Demokraterna finns inte med i yrkandet men partiet kommer att rösta för förslaget.

– Anledningen till att vi inte finns med i yrkandet är att vi tycker att det blir på tok för dyrt, säger partiets ordförande Martin Wannholt.

Det slutgiltiga beslutet fattas på onsdag och Sverigedemokraterna kommer inte att rösta i frågan på onsdag.

– Det här förslaget har kommit alldeles för snabbt och vi tycker det är viktigt att man sätter sig ner och funderar på hur vi på bästa sätt ska använda skattebetalarnas pengar. Vi är till exempel helt emot ett firande spritt över hela 2023, utan ser hellre ett kort, koncentrerat firande, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet