En tvådelad bild. Till vänster en bild på Göteborg ovanifrån och till höger en bild på Christina Ceder, en blond kvinna som ser glad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det vara att bo i Göteborg i framtiden? Christina Ceder, omvärldsanalytiker, har undersökt hur Göteborg kan se ut 2040. Foto: SVT

Göteborg firar 400 år – här är trenderna för framtiden

Publicerad

Göteborg firar 400 år med start på fredagen. Att se tillbaka i historien är betydligt mycket lättare än att sia om framtiden – men två saker vet vi redan. Göteborgarna blir fler och befolkningen blir både äldre och yngre.

– Göteborg har väldigt många unga, så vi blir en av Europas yngsta städer, säger Christina Ceder, omvärldsanalytiker.

I en prognos för 2040 laborerar kommunen med olika scenarier baserat på starka trender som man ser i dag. Ett spår är digitaliseringen, ett annat segregation och missade klimatmål – men också den snabba utvecklingen inom vård och teknik.

– Vi kommer ha sensorer på våra kroppar som kan identifiera sjukdomar tidigare. Det får också konsekvensen att det produceras mycket data om oss och det vill till att den hamnar i rätt händer. Till exempel kan ju försäkringsbolag skapa premier utifrån vilka sjukdomar man kan tänkas få, säger Christina Ceder.

Kan få ett skönare liv

När vården får tillgång till 3D-utskrivna kroppsdelar reser det nya etiska spörsmål. Tekniken kan också ge oss ett skönare liv.

– Det är en stor sannolikhet att vi får kortare arbetstid när vi fått igång AI. Vi kommer att få mer fritid och hemområdet blir en viktig oas för oss, säger Christina Ceder.

Kommunen tittar också på konsekvenser av det varmare klimatet.

– Vi har redan sett att flora och fauna förändras. Alla de här framtidsfrågorna är viktiga att vi jobbar med tillsammans framåt.

Hälsning från historien

I Göteborg syns spår av den 400 år gamla historien. På den kvarvarande muren vid Esperantoplatsen har några tyska krigsfångar huggit in orden ”Got mit uns” på en sten, vilket var Gustav II Adolfs valspråk.

Tyskarna blev infångade under 30-åriga kriget på 1600-talet och fick som straff hjälpa till att bygga muren. Orden tror framtidsspanaren kan finnas kvar även framåt.

– Den har ju levt i så många år så att den lever säkert många år till, säger Christina Ceder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.