Worldtourlaget i Göteborgs beachvolleyclub tränar tillsammans fyra gånger i veckan. Foto: SVT

Göteborgs beachvolleyspelare satsar på världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Sex spelare i Göteborgs beachvolley club siktar på att plocka rankingpoäng på världstouren. Med siktet inställt på Vietnam, Thailand och Filippinerna vill de lyfta sporten, även på hemmaplan.

– Beachvolley är mer än en skojsport på stranden, säger Talar Kirkor som spelat sedan 2008.

Sedan förra året satsar hon och de fem andra spelarna på världstouren, som i beachvolley är uppdelad i fem steg. I nuläget är det den enstjärniga som gäller, men målet är att plocka rankingpoäng för att få spela i de flerstjärniga tourerna. Den högsta nivån är den femstjärniga.

– Där vill man vara, bland de bästa spelarna i världen, säger Talar Kirkor.

Jobbar mindre för att träna mer

Hon har gått ner i tid på jobbet för att hinna med träningarna. Worldtourlaget har morgonträningar på fredagar och lördagar, både morgon och kvällsträning på onsdagar.

Omkring 3 000 spelare i Sverige har tävlingslicens i beachvolleyboll, vilket krävs för att få spela internationellt. Antalet damer och herrar är nästan exakt lika stort. Talar Kirkor säger att förbundet arbetar hårt för jämställdheten inom sporten, och att prissummorna är lika stora på båda sidor.

– Jag känner mig aldrig mindre värd inom den här sporten, säger hon.

Hoppas sommarklimatet lockar

Beachvolleybollhallen i Kviberg i Göteborg är världens största inomhushall. Klubben har omkring 1 500 medlemmar i olika åldrar som spelar i olika svårighetsgrader.

I Sverige har nya hallar i flera olika städer fått sporten att utvecklas. Martin Appelgren, som tränar worldtourlaget, tror att många lockas av den sandiga inomhusmiljön. 

– Här är det sommar året om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.