Bakom det uttalande som skickades ut på onsdagen står förutom biskopen även Kalsoom Kaleem och Abdullah Almasri från Muslimska samverkansgruppen i Göteborg. Här skriver man bland annat om ”islamofobiska hatattacker mot muslimer” och att yttrandefriheten missbrukas.
Men yttrandefriheten ger oss rätt att både häda och kränka och så splittring. Så hur kan ett utnyttjande av denna grundlag vara ett missbruk?
– Jag tycker i alla fall att det rör sig åt det hållet. Jag är för ett fritt och demokratiskt samhälle. Men det som sker nu riskerar att drabba en redan utsatt minoritetsgrupp och vi vill stå solidariska med dem i den här situationen, säger biskopen till SVT Nyheter Väst.
Hon menar att islamofobi breder ut sig.
– Då tycker jag att det är min uppgift att uttrycka vad jag ser att det kan leda till. Det är viktigt att ta samtalet om de här frågorna och arbeta tillsammans för att det ska bli bättre.
Håller inte med
Rasmus Paludan säger till SVT han försökt ha en dialog med de som bor i områdena han besökt, men att han bemötts av stenar.
– Jag har bara kritiserat islam. Jag har inte gjort några islamofobiska attacker och jag är inte dömd för något brott i Sverige.
Men missbrukar yttrandefriheten när du vet hur provocerande det är att bränna en koran?
– För provokatiioner finns det bara frivilliga, inte offer. Det går inte missbruka yttrandefriheten så länge det är lagligt.
Delat ansvar
I uttalandet skriver Susanne Rappman och de muslimska företrädarna att upplopp och våld skapar mer splittring.
Men det är ju inte Paludan utan de som protesterar mot honom som startar upplopp och utövar våld. Ska man inte lägga ansvaret där?
– Man behöver ha mer än en tanke i huvudet samtidigt. Självklart ligger det yttersta ansvaret på var och en som ägnar sig åt upplopp. Men jag tänker att han också har ett stort ansvar när han sår hat och splittring. Man kan lägga ansvar på mer än en part, säger Susanne Rappman.