Roger Thinander, vd på Göteborgs fiskauktion, till höger. Arkivbild på räkor till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n för Göteborgs fiskauktion om beskedet att svenska räkan förlorar sin MSC-certifiering. Foto: SVT/Arkiv

Göteborgs fiskauktion opåverkade på kort sikt när Västkusträkor förlorar miljöcertifiering

Uppdaterad
Publicerad

Räkorna som fiskas i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak har blivit av med sin miljömärkning. Men det kommer inte påverka Göteborgs fiskauktion, menar vd Roger Thilander.

– På kort sikt kommer det inte påverka någonting, säger han.

Vd:n för Göteborgs fiskauktion tror inte att deras verksamhet kommer att påverkas nämnvärt. Det är istället fiskekvoterna som avgör försäljningen på auktionen, menar han.

– På kort sikt ingenting, vad vi tror, säger Roger Thilander som är vd.

Miljömärkningen mindre viktig för handlare

Göteborgs fiskauktion är en förening, som har både fiskare och handlarna som företrädare. Ungefär hälften av kunderna på auktionen är mindre handlare, som har fiskbilar eller som hyr in sig på mataffärernas fiskdiskar. De allra flesta av dem är inte MSC-certifierade och för dem spelar de alltså mindre roll om räkorna är det eller inte.

Den andra halvan som köper på auktionen består av grossister, som är MSC-certifierade. Men de säljer i sin tur vidare räkor till både större mataffärer med certifiering, och till mindre kunder utan.

Rättelse angående Ica:s försäljning

Tidigare under fredagen sa Ica:s presschef till SVT att Ica slutar sälja räkorna i de berörda områdena efter att miljömärkningen tagits bort. Senare under fredagen återkom presschefen via mail till SVT med en rättelse:

”Angående våra räkor så kommer det INTE att bli någon skillnad i ICA:s centrala sortiment. Vi fortsätter sälja Nordhavsräkor som vanligt, de kommer från andra delområden som fortfarande är MSC-certifierade.”

Matvarujätten påverkas alltså inte av ommärkningen av räkorna.

Skäggig man med svart jacka och röd mössa står vid hamn med röda sjöbodar och båtar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fiskaren Jonas Klingander på Hönö berätta om hur det känns att bli av med miljömärkningen och hur det kan påverka fisket. Foto: Alfred Larsson/SVT

Fiskekvoter och miljömärkning

Det är det internationella havsforskningsrådet, organisationen ICES, som gör bedömningar av fiskebestånden.

Det är deras råd som ligger till grund för EU:s beslut av fiskekvoter.

MSC, Marine Stewardship Council, är en miljömärkning av fisk. Organisationen gör sina bedömningar av märkning utifrån ICES råd.

De skriver angående räkfisket i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt:

”I de senaste råden från Internationella Havsforskningsinstitutet (ICES) är fisketrycket på beståndet för högt och därmed kan inte fisket längre klassas som hållbara enligt MSC:s miljöstandard.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.