Skäggig man med svart jacka och röd mössa står vid hamn med röda sjöbodar och båtar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fiskaren Jonas Klingander på Hönö berätta om hur det känns att bli av med miljömärkningen och hur det kan slå mot fisket. Foto: Alfred Larsson/SVT

Svenska räkor blir av med miljömärket MSC – minskat räkbestånd och ohållbart fiske

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan man inte längre köpa färska svenska räkor med miljömärkning från MSC. Organisationen tar bort sitt märke eftersom de anser att räkbeståndet på västkusten har minskat och att fisket är ohållbart. Det kan slå hårt mot svenska räkfiskare.

Efter den 24 april kommer räkor från Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt inte längre kunna säljas som miljömärkta. Det kan få stora konsekvenser för fiskbranschen.

Enligt Internationella havsforskningsrådet, ICES, klarar inte Nordhavsräkan kraven för MSC-certifiering eftersom fisketrycket på beståndet är för högt. Rådet menar också att beståndet bedöms vara mindre hållbart sedan man bytt modell för bedömningen.

I stället för att räkna hela beståndet tittar man bara på antalet rombärande honor. Räkan är nämligen hermafrodit och byter kön efter ungefär två år. Och könsmogna honor har blivit färre.

Räkfiskaren kritisk

Jonas Klingander, Hönös enda räkfiskare, delar inte MSC:s syn på saken. Han menar att räkbeståndet är minst lika bra som tidigare och att de fortfarande fiskar på samma hållbara sätt.

Hur kommer det slå mot dig som säljer räkor?

– Har vi otur så kanske några stora kedjor inte tar in räkor som inte är MSC-märkta. Då kan det slå mot vår marknad. Då kanske vi inte kan får sålt våra varor och då blir det katastrof. Men det vet vi inte ännu.

MSC: Fisketrycket är för högt

Marine Stewardship Council, MSC, är en internationell organisation som jobbar för att främja hållbart fiske. Men organisationen bedömer nu alltså att fisket inte lever upp till MSC:s standard.

Vi har pratat med fiskare som menar att er bedömning är felaktig och att det visst finns räkor. Hur vill ni bemöta den kritiken?

”Det finns räkor men fisketrycket är högre än vad som de vetenskapliga råden från ICES anser är hållbart”, skriver Louise Valentin, marknadsutvecklare på MSC, i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Kan räkan få tillbaka sin märkning?

”Det går inte att säga i dagsläget. Det beror delvis på hur Internationella havsforskningsrådet (ICES) nästa beståndsuppskattning ser ut, den planeras att släppas i juni 2024. Vi hoppas att alla aktörer tar sitt ansvar så att beståndet blir starkt och vi i framtiden kan få njuta av den goda färska svenska räkan igen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.