Göteborgs skolbarn äter importerat ekokött

Uppdaterad
Publicerad

En försvinnande liten del av det ekologiska köttet som serveras i Göteborgs stad kommer från svenska gårdar.

SVT Västnytt har tittat närmare på var ekoköttet i den senaste upphandlingen kommer ifrån.

– Vi hade hoppats på små, svenska leverantörer. Men det blev inte riktigt så, säger Karin Peijel ordförande i Upphandlingsbolagets styrelse.

SVT granskar ekomaten

Hon pratar om den senaste upphandlingen av kött som Göteborgs stad gjorde hösten 2012. Företaget, Helmut Walch AB, som vann upphandlingen levererar nu enbart ekologiskt kött till de offentliga köken i kommunen.

Det senaste halvåret har 84 procent av nötköttet importerats, främst från Österrike. När det gäller leveransen av fläskkött och kyckling, så har inte ett enda kilo varit svenskt.

Svenska leverantörer hade inte en chans

Företaget Gröna gårdar, som samarbetar med ett 30-tal ekologiska köttproducenter i Västra Götaland och Halland, hade inte en chans att vinna upphandlingen som gjordes 2012:

– Nej, den var ju formulerad så att man var tvungen att kunna leverera både nöt, fläsk och fågel. Det finns ingen lokal leverantör som kan det, förklarar Märta Jansdotter vd på Gröna Gårdar.

– Jag hade velat se att de olika storköken skulle kunna ha avtal och köpa in kött från olika bönder. På så sätt skulle kommunen kunna jobba mer lokalt och stimulera livsmedelsproduktionen i regionen.

Kan ställa hårdare krav på transporter

– Vi kan inte gå emot lagen om offentlig upphandling och då kan inte kräva svenskt. Men man kan underlätta för leverantörer att komma in på marknaden och det gör vi nu, vid nästa upphandling, genom att ställa hårdare krav på hur djuren behandlas, säger Karin Peijel ordförande i Upphandlingsbolagets styrelse.

Göteborg stad kommer i fortsättningen att ställa krav på hur lång transporttiden får vara till slakteriet och att bedövning används vid slakt. Man kommer även att kräva att djuret inte har fått någon antibiotika i förebyggande syfte.

De tuffare kraven tror man kommer att gynna de svenska producenterna, eftersom djurskyddslagarna här är strängare än i övriga EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet