I Lidköping har politikerna satt upp ett mål för kostenheten på 32 procent ekologiska inköp, men det är ett mål som inte är helt lätt att nå upp till.
– En utmaning är dels att hitta ekologiska råvaror som håller en hög kvalitet, för mål målet betyder ju inte att vi ska ge avkall på vår kvalitet som vi erbjuder. Sedan ska prispengen vara inom rimliga gränser, så att kostnaden inte blir för hög totalt sett, säger Nathalie Thorstensson, kostchef i Lidköpings kommun, till SVT Västnytt.
Inga extra pengar trots dyrare varor
Ekologiska varor är nästan uteslutande dyrare än konventionella. Trots det blev det inga pengar från kommunen när politikerna i fjol beslutade att införa ett ekologiskt mål.
– Det är ju att ge efter direkt att säga att det här måste vi fixa pengamässigt. Nu gör vi ett försök och se om man i alla fall inom befintlig budget kan nå målen. Men visst, vi är medvetna om att det kan innebära mer pengar, säger kommunstyrelsens ordförande, Kjell Hedvall (S).
Nådde inte målen i fjol
Kostenheten i Lidköping har varit tvungen att göra justeringar i själva verksamheten och i det som serveras. Ändå drog de över budget i fjol, och en av anledningarna var just de ekologiska inköpen. Kommunen nådde drygt 27 procent fast målet förra året låg på 30 procent.
Kommer det att gå runt ekonomiskt?
– Rent ekonomiskt beror det på de justeringar vi kan göra och det nya livsmedelsavtalet som vi nu kommer att gå in i och se vilken prisbild får vi med det nya avtalet. Så det kan jag inte svara på riktigt, säger Nathalie Thorstensson.