27 av 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Stockholm, Malmö och Göteborg kan tänka sig att kontrollera, tillrättavisa och tvinga på barn slöja, visar en granskning som Göteborgs-Posten gjort. Redan i april skrev vi på SVT Nyheter Väst bland annat om att vardagshedern ökar i yngre åldrar.
Enligt tidningen så vittnar flera skolor om hur de på olika sätt tillmötesgår religiösa krav idag, något som ordförande i grundskolenämnden Karin Pleijel (MP), säger sig inte känna till när SVT ringer upp henne.
– Min bild är att förskolorna är bra på att följa skollagen och barnkonventionen, men uppenbarligen finns det brister eftersom det här kommit fram, säger hon.
Inte ett nederlag
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har efter uppgifterna i Göteborgs Postens granskning kallat till ett extrainsatt möte med de ansvariga för skolverksamheten i respektive stad för att diskutera den här frågan. Karin Pleijel har precis fått kallelsen när SVT pratar med henne.
– Ja, jag har fått ett meddelande om det. Vi ska träffas den 21:a juni och jag utgår ifrån att han har mer underlag än det som har stått i media och som vi kanske får ta del av under mötet, säger hon.
Ser du det som ett nederlag att ni har fått den här kallelsen av Fridolin?
– Nä, det gör jag inte. Men, jag ser det som en viktig signal att Gustav Fridolin ser det här som en angelägen fråga och att han vill stärka oss i att möta det här på ett bra sätt, säger Karin Pleijel.
Han säger att flera av exemplen i Göteborgs Postens artiklar är solklara brott, tycker du också det?
– Jag tänker att han vet nog vad han säger och jag uppfattar att detta står i strid mot det som står i barnkonventionen och skollagen.
Enligt Fridolin så kommer också Skolinspektionen att kallas till det här extrainsatta mötet för att se vad som kan göras för att sådant här inte ska få förekomma. Men under tisdagseftermiddagen hade Skolinspektionen ännu inte fått något meddelande om det.
Ser allvarligt på det
– Vi har inte fått någon kallelse ännu, men vi ser positivt på att ha ett samtal kring detta så att vi kan få mer information, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen till SVT.
Hur ser du på de uppgifter som kommit fram hittills?
– Det är klart att vi ser allvarligt på det. Det är en ny uppgift för mig och jag har inte hört att det har förekommit den typen av anmälningar till oss tidigare.
Han säger att Skolinspektionen nu ska försöka ta reda på allt de kan och bilda sig en uppfattning av situationen för att på bästa sätt bemöta det uppkomna. Något som Karin Pleijel (MP) instämmer i.
- Vi måste alltid vara på tårna för nya saker som uppträder för att kunna lösa problemen och stärka vår personal i det.