Ett lekområde på en förskola i Sverige, där ska det inte råda några som helst tveksamheter om vad som gäller när det kommer till barns rättigheter och kläder, menar Gustav Fridolin (MP) Foto: TT

Fridolin om religiös påverkan i förskolor: ”Solklara brott”

Uppdaterad
Publicerad

”Solklara brott mot värdegrunden, och väldigt allvarligt”, så kommenterar Gustav Fridolin (MP) det avslöjande som GP gjort om religös påverkan i flera kommunala förskolor. Nu kallar utbildningsminister till möte med Skolinspektionen och länsstyrelserna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

27 av 40 kommunala förskolor, i en rad utsatta områden i Sveriges storstäder, svarade ja på frågan om de ”kan tänka sig att aktivt kontrollera och tvinga på barn slöja mot deras vilja”. Det avslöjar tidningen Göteborgs-Posten i en ny granskning.

Gustav Fridolin säger till SVT Nyheter att granskningen visar att det förekommer ”solklara brott mot den värdegrund som ska gälla i skola och förskola”.

”Får aldrig kontrollera”

Utbildningsministern menar att det aldrig får finnas några kompromisslägen vad gäller barns rättigheter på detta område.

– Skolverkets riktlinjer är väldigt tydliga. All klädsel är ett personlig uttryck för barn. Där får det aldrig hamna i att ett barn upplever att det offentliga kontrollerar vilken typ av klädsel man väljer att ha på sig, säger Gustav Fridolin.

Hos länsstyrelserna finns de funktioner som har övergripande ansvar för att skolornas huvudmän, rektorer och lärare kan få stöd i den typ av frågor som Göteborgs-Posten granskat.

Fridolin kallar till möte

Att det ändå kan finnas en osäkerhet vad som gäller kring exempelvis vem som får och inte får bestämma vad ett barn får bära för kläder i skolan, tycker Fridolin är illavarslande.

– Det är just därför det är så viktigt för mig att vara extremt tydlig. Jag förstår att man kan hamna i svåra situationer, men man får inte hamna i en kompromiss, säger han till SVT Nyheter.

Nu ska Gustav Fridolin kalla till möte med Skolinspektionen samt läns- och regionstyrelserna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det handlar om att säkra att kunskapen finns i varje förskola och skola. Det är väldigt viktigt att alla lärare och rektorer känner att de har stödet. Därför ska länsstyrelserna få pengar så det finns ställen att höra av sig till för lärare och rektorer som behöver stöd.

Bengtzboe (M): ”Flathet i debatten”

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson, Erik Bengtzboe (M), säger till SVT Nyheter att han tycker att lagstiftningen är tillräckligt tydlig i frågan, men att det ”uppenbarligen finns brister i det stödet till förskolor”

– Det är ju uppenbart att vi har problem med en flathet i debatten om vad som är acceptabelt, säger Bengtzboe.

Vad hade Moderaterna kunnat göra annorlunda när det kommer till religiös påverkan i förskolor?

– Viktigt att politiska företrädare från olika håll och kanter markerar vad det är som gäller. Och jag konstaterar bara att det inte alltid varit glasklart under den här mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.