Politiker i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Göteborgs stad inför stopp för nya chefer i alla förvaltningar

Uppdaterad
Publicerad

Stora ekonomiska problem och underskott får nu det det rödgröna styret att agera. Alla förvaltningar beläggs under 2024 med ett nytt anställningsstopp för chefer.

Beslutet kommer gälla alla kommunens förvaltningar och innebär att en särskild anställningsprövning för alla anställningar ovanför ”första linjens chef” – det vill säga ovanför rektor på en skola eller motsvarande.

– Det kommer påverka att man inte kan anställa personer fritt, det innebär att det blir stopp på alla typer av anställningar ovanför första linjes chef, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Beslutet är ett steg att bryta kostnadsutvecklingen och beräknas frigöra cirka 100 miljoner.

Måste be politikerna om lov

Avsteg ska kunna göras i särskilt motiverade fall och ska då beslutas av politikerna i ansvarig nämnd eller bolagsstyrelse. Förvaltningarna får alltså inte anställa någon ny utan lov från politikerna.

Däremot kan en rektor eller motsvarande använda sin budget som den vill.

Förordats av oppositionen tidigare

Oppostionsrådet i Göteborg, Axel Josefsson (M) välkomnar det rödgröna förslaget.

– Det är bra att de vaknat, vi har ju förordat detta tidigare. Däremot är vi lite skeptiska till hur de räknar då det knappast kommer spara pengar utan snarare se till så läget inte förvärras, säger han.

De rödgröna ska presentera hela sin budget i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.