• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fatima Doubakil förbjöds att delta i ett panelsamtal. Foto: Anders Wiklund/TT

Göteborgs stad kritiseras av JO – Fatima fick inte delta i panelsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala tjänstemän förbjöd en kvinna att delta i ett panelsamtal efter en filmvisning 2018. De menade att kvinnan hade kopplingar till extrema miljöer och skulle kunna föra fram åsikter i strid med stadens värdegrund. Men Justitieombudsmannen, JO, kritiserar staden i ett nytt beslut.

– Jag välkomnar beslutet, det finns ju ingen saklig grund för det, säger Fatima Doubakil som är kvinnan som stoppades.

Det var i Göteborgs stads lokaler som panelsamtalet skulle hållas i augusti 2018. Festivalen Reclaim Pride hade ordnat en visning av filmen Burka Songs 2.0 och ett efterföljande samtal med en panel, där Fatima Doubakil var en av deltagarna.

Inför festivalen mailade företrädare från stadsdelen Örgryte-Härlandas förvaltning till arrangörerna, och hade också ett möte med dem. De krävde då att hon inte deltog vid arrangemanget.

Kritik från JO

JO konstaterar att det inte är förenligt med objektivitetsprincipen i regeringsformen att en myndighet grundar ett beslut enbart på de åsikter som en person ger – eller förväntas ge – uttryck för. Det strider mot yttrandefriheten. JO kritiserar därför stadsdelsnämnden för förvaltningens agerande.

”JO uttalar att det inte går att tolka utredningen på något annat sätt än att det avgörande skälet för kravet att kvinnans medverkan i panelsamtalet skulle ställas in var de åsikter som hon kunde tänkas föra fram. Några sakliga skäl för förvaltningens agerande har inte redovisats”, skriver JO i sitt beslut.

– Det är tjänstemän som agerar åsiktspoliser, det här är en metod som Göteborgs stad använt sig av flera gånger, säger Fatima Doubakil.

”Självklart känner jag stor respekt”

Lotta Sjöberg, dåvarande sektorschef i Örgryte-Härlanda, och en av de tjänstemän som tog kontakt med arrangörerna, menar att beslutet grundade sig på en bedömning från social resursförvaltning, som då hade ansvar för att ge stöd i bland annat frågor som rör våldsbejakande extremism.

– Självklart känner jag stor respekt för JO:s beslut. Jag tyckte själv det var ett svårt beslut när det togs. Men med förvaltningens roll och bedömning, och i den roll jag hade då, så såg jag inte att jag kunde överpröva det eller ha nån annan åsikt, säger hon.

Slags upprättelse

Flera av de aktiva i föreningen Reclaim Pride, som ordnade filmvisningen, håller med kvinnan om att JO:s beslut är välkommet.

– Vi är lättade och glada över det här beslutet, vi ser det som en markering för yttrandefriheten och ett slags upprättelse, säger Sam Bergman som är med i föreningen.

Fatima Doubakil deltog i panelsamtalet, i strid med stadens förbud. Även filmen Burka Songs 2.0 visades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.