Den första juli kommer nya bestämmelser i skollagen. Kommunerna blir då skyldiga att arbeta aktivt för att nå barn mellan tre och fem år som inte går i förskolan. Syftet är att gynna språkutvecklingen och Göteborgs stad har försökt nå ut till föräldrarna i förväg.
Ingen kom till kommunens förskolemöte
De första dialogmötena med föräldrar hölls på öppna förskolor i Hjällbo och Biskopsgården. En inbjudan på sex olika språk skickades ut via post till ungefär 100 nyanlända familjer – utan framgång.
– Tyvärr blev det väl så som vi på något sätt hade en känsla av att det inte kommer komma så mycket folk, så det kom ingen till de här mötena. Det blir en bekräftelse på att vi behöver hitta nya sätt för att nå ut, säger Nina Åkeson, projektledare på förskoleförvaltningen.
Finns gott om plats på förskolor
Det finns lediga platser på förskolor i Göteborg. Om förskoleförvaltningen nu lyckas att nå föräldrarna och uppmuntra dem att skriva in sina barn på förskola.
– Det är jätteviktigt att barnen inte bara får en plats i förskola, vi behöver också säkerställa att förskolan är kvalitativ och bra för barnen. Det räcker inte med att bara jobba med barnens språkutveckling, utan på vissa förskolor behöver vi också arbeta med medarbetares språkutveckling, säger Johan Forsstrand, utbildningschef för område Nordost på förskoleförvaltningen.
Se förskoleförvaltningen berätta hur de ska nå personer som varit kortare tid än fem år i Sverige.