Mentormammor i Bergsjön, bild från verksamhet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mentormamman Nazoo Mohammad Habib med sin dotter Ruqayaa pratar med Nadia från Afghanistan. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Nadia om att välja bort förskolan: ”Rädd att barnen skulle tas ifrån mig”

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg finns det cirka 800 barn som är mellan tre och fem år gamla och inte går i förskola. I flera fall bär barnens föräldrar på rädsla och brist på tillit till svenska myndigheter.

– Jag var rädd att barnen skulle tas ifrån mig, säger tvåbarnsmamman Nadia.

Nadia kom till Sverige från Afghanistan när hon var gravid och visste ingenting om svenska förskolor. Däremot hade hon hört skrämmande rykten.

– Jag var rädd att barnen skulle tas ifrån mig och separeras från sin mor. Det oroade mig, säger Nadia, mamma till två pojkar som båda går i förskola respektive skola idag.

Föräldrar rädda för socialtjänsten

Brist på tillit till svenska myndigheter, framförallt socialtjänsten, samt oro för att barnen inte kommer att lära sig sitt modersmål. Enligt mentormammor i Bergsjön är det de främsta orsakerna till att nyanlända föräldrar väljer att vänta med förskola.

– I vårt projekt bjuder vi föräldrar och personal från socialtjänsten till ett möte. Först är föräldrarna mycket rädda för socialtjänsten, sedan när de kommer och pratar blir de lugnare, säger kulturtolken och mentormamman Nazoo Mohammad Habib.

Starta klippet för att ta del av mammornas berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.