Hård kritik har riktats från lärarhåll om rekryteringsprocessen av rektor till Göteborgs Universitet. Nu kommer processen göras om, men förslaget för denna gång står kvar. Foto: TT

Göteborgs universitet gör om rekryteringsprocess efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Tretton lärarrepresentanter riktade hård kritik mot rekryteringsprocessen för en ny rektor på Göteborgs universitet. De krävde att den görs om från början – något som inte kommer att ske. Men däremot lovar nu styrelseordföranden att se över rutinerna framåt, enligt Dagens Nyheter.

Fredagen den 20 januari väljs en ny rektor till Göteborgs universitet och allt pekar mot att det blir Malin Broberg, som också har stöd från hörandeförsamlingen som fungerar som rådgivande inför beslutet. Men inför nästa rektorsrekrytering kan rutinerna ändras, enligt Dagens Nyheter.

Vill ha större insyn i rekryteringen

Kritiken som kommit från lärarrepresentanterna och från hörandeförsamlingen handlar inte om henne, utan grundar sig i att man inte fått någon insyn i rekryteringen innan det endast var ett fåtal sökande kvar – något som enligt dem kan ha exkluderat relevanta sökande. Universiteten har en tradition av ett styre med stort medarbetarinflytande vilket har gett denna fråga uppmärksamhet både vid denna rekrytering och när den nuvarande rektorn tillsattes.

Nu säger Peter Larsson som är ordförande för Göteborgs universitet att man tar till sig av kritiken och att han vill göra om rekryteringsprocessen inför framtida rektorstillsättnigar.

– Vi har tagit intryck och man kan göra detta på ett annorlunda sätt, det kan man, säger han till SVT Nyheter Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En fara är att den rektor som tillsätts inte har det förtroende som man skulle önska, säger Eric Hanse, professor vid Sahlgrenska akademin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.