man frontar med sammanbiten min. I bakgrunden ser man en polisbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personrånen i stort minskade med 11 procent jämfört med 2021 och låg under förra året på den lägsta nivån sedan 2012. Men Göteborgspolisen ser en ny trend. Foto: Alva Karlsson/SVT

Personrån bland unga minskar – men tar sig nya uttryck

Publicerad

Personrånen bland unga minskade med 11 procent jämfört med 2021 och låg under förra året på den lägsta nivån sedan 2012. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Enligt Patrik Eriksson, gruppchef för Göteborgspolisens särskilda enhet för rån, kan en av orsakerna vara att rånarna gått över till annan brottslighet – som till exempel nätbedrägerier.

– De förövare som håller på med detta är oftast inblandad i annan brottslighet också, säger Patrik Eriksson.

Enligt ny statistik från Brå anmäldes förra året 1428 rån mot personer under 18. Det är en minskning med över 40 procent jämfört med toppnoteringen som var 2019.

Enligt Brås utredare, Anna Öström, är det en liten grupp personer som sysslar med personrån och siffrorna brukar gå upp eller ner över tid.

”Kriminella byter tillvägagångssätt”

I Göteborg har polisen delvis en annan bild av situationen.

Sedan en tid tillbaka har Göteborgspolisen en särskild enhet som fokuserar på rån. Kort och gott kallas de för rångruppen. Enligt Patrik Eriksson, gruppchef, jobbar de intensivt med att skapa en helhetsbild av vad som händer runtom i deras polisområde.

– Tillvägagångssättet har ändrats i den bemärkelsen att unga kommunicerar på sociala medier på ett annat sätt än vad de gjorde för tio år sedan, säger Patrik Eriksson.

Detta menar Eriksson kan vara en av förklaringarna till att siffrorna på senare tid gått ned.

Så har personrånen gått över i annan brottslighet – starta klippet för att höra Patrik Eriksson, gruppchef för rångruppen hos polisen, förklara mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.