Åklagare utreder brott – efter Göteborgs Israelbojkott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har bestämt att en förundersökning ska inledas gällande grovt tjänstefel efter beslut om bojkott av israeliska varor.

– Jag har ännu inte tagit ställning till vilka som kan tänkas misstänkas för brott i dessa fall, det kommer i ett senare skede, säger åklagaren James von Reis.

I somras beslutade Göteborg kommuns inköps- och upphandlingsnämnd att bojkotta varor från ”stater som bedriver illegal ockupation av andra stater”. Ett av länderna som bojkottades var Israel. Något som oppositionen i Göteborg var starkt kritisk mot.

Tidigare hade också grundskolenämnden fattat beslut om att hålla in med extra skolmiljoner till friskolor.

Nu har åklagare beslutat att inleda två förundersökningar med rubriceringen grovt tjänstefel har inletts, där tio politiker i Göteborgs stads grundskolenämnd respektive inköps- och upphandlingsnämnd utreds för brott.

Inleder förundersökning

I september stoppade däremot förvaltningsrätten bojkotten.

Och nu har åklagare James von Reis beslutat att en förundersökning ska inledas gällande grovt tjänstefel.

– Vi ska först utreda förutsättningar för huruvida brott kan styrkas. Jag har gett direktiv om att material ska samlas in och förhör ska hållas med vissa personer som jag ännu inte kan namnge på grund av förundersökningssekretessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.