Splitbild på Axel Darvik och Jonas Attenius.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna har polisanmält flera politiker ur det rödgröna styret. Foto: SVT

Göteborgspolitiker utreds för grovt tjänstefel efter beslut om Israelbojkott

Publicerad

Efter beslutet om Israelbojkott valde Liberalerna att polisanmäla ansvariga politiker. Nu har en förundersökning inletts gällande grovt tjänstefel.

– Det är en häxjakt på våra politiker, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Efter polisanmälan från Liberalerna i Göteborg har två förundersökningar inletts gällande grovt tjänstefel. Anmälningarna riktades mot politiker från det rödgröna styret efter beslut om att bojkotta israeliska varor, samt beslut om att ett extra skolbidrag inte skulle betalas ut till friskolor i Göteborg om de inte först visade att de fått höjda kostnader.

Båda besluten revs upp i förvaltningsrätten.

Ingen misstänkt

Ingen har ännu delgivits misstanke i förundersökningen utan först utreds om brott kan ha begåtts.

– När man fattar olagliga beslut i en kommun då riskerar vi att undergräva allmänhetens förtroende för kommunen och myndigheter, säger kommunalråd Axel Darvik (L).

Attenius: Rättade oss efter domen

Enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) har inget brott begåtts eftersom de rättade sig efter förvaltningsrättens beslut.

– I det här fallet så är politikerna anmälda för tjänstefel och då måste man ju ha verkställt ett beslut. Vi har respekterat förvaltningsrättens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.