B.Baby vill rappa för att påverka andra positivt. Foto: Foto: Dennis Franco

Göteborgsartisten B.Baby går mot strömmen – vägrar rappa om knark och vapen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska hiphopscenen är på framfart. Samtidigt som den genererar pengar och streams väcker den också stor debatt och det finns kritik mot texter som glorifierar kriminalitet, droger och våld. Men rapartisten B.Baby från Biskopsgården har valt att gå helt mot strömmen.

– Knark och vapen är inget jag supportar eller håller på med, så varför ska jag ha med det i mina texter, säger han.

På bara ett år har den 19-årige göteborgsrapparen B.Baby nått 20 miljoner streamningar på Spotify och allting började med en freestyle challenge på sociala medier.  

I dag studerar han på gymnasiet samtidigt som han gör musik. Ambitionen är att ta studenten och därefter fortsätta att satsa på musiken.  

– Jag blir glad när jag får bra respons för mina låtar, när folk hör av sig och säger att jag påverkat de positivt, då vill jag bara skapa mer, säger rapparen från Biskopsgården.

Berättar om människors problem

I slutet på december släpptes låten ”talk about it”, en låt där han uppmuntrar till att prata om samhällsproblem och psykisk ohälsa.

Efter positiva reaktioner bestämde han sig för att göra en ny låt, men den här gången skulle han uppmärksamma lyssnarnas problem. 

– Jag la ut på sociala medier “skriv om något jobbigt som ni har varit med om” och folk skrev sina berättelser. Utifrån de berättelserna som jag fick in jag skrev texten till ”talk about it 2”. Det värmer att se någon bli glad för något jag gör än att se någon påverkas negativt för något jag gör, säger Göteborgsartisten B.Baby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.