• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Häljestorp i Vänersborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i sopor på en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att undvika röken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Coronapandemin hotar Göteborgsvarvet. Bilden är från varvet 2019. Foto: Bildbyrån

Göteborgsvarvet kan tvingas varsla personal om uppsägning

Publicerad

Coronapandemin gör att Göteborgsvarvet nu förmodligen kommer att få varsla personal om uppsägning.

– Det är en jättetuff situation, säger Martin Bergman, förbundschef för Göteborg friidrott.

Årets inställda lopp med dess förlorade intäkter och osäkerheten kring nästa års lopp gör nu att man med största sannolikhet tvingas säga upp anställda.

– Vi har vidtagit många åtgärder för att få ekonomin i balans och har även använt alla möjligheten med korttidspermitteringar, men det räcker inte, säger Jahja Zeqiraj, Göteborgs Friidrottsförbunds ordförande, som nu gett i uppdrag till förbundet att komma med ytterligare besparingsförslag.

Coronapandemin

Måste ni varsla folk?

– Jag ser inte hur vi skall klara det annars. Och det kommer inte att räcka, men var vi hamnar det beror på förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket nu, säger Jahja Zeqiraj.

Ekonomiska problem

I och med pandemin har Göteborgsvarvet fått stora ekonomiska problem. Tidigare har personal permitterats, men nu tvingas man till fler åtgärder.

– 98% av våra intäkterna inom friidrotten kommer från Göteborgsvarvet och med inställda lopp är läget ansträngt. Jag kan inte säga några summor av affärsskäl, men läget är mycket ansträngt. Det är därför vi ser att vi har en för stor personalkostym, men exakt hur många som berörs beror på de fackliga förhandlingarna, säger Jahja Zeqiraj.

Förhandlingar pågår men inget är sagt om hur många personer de sannolika varslen kan beröra.

Göteborgs friidrott under hot

Osäkerheten kring framtiden gör att det inte har kommit in lika många anmälningar som det brukar vid den här tiden på året till nästa varvet. Det påverkar ekonomin negativt.

– Det är en jättetuff situation. Och vi måste agera för att ta höjd för risken att det inte blir något lopp 2021, säger Martin Bergman, förbundschef för Göteborg friidrottsförbund.

Är Göteborgsfriidrotten hotat?

– Ja, den är iallafall satt under väldigt hård press, säger Jahja Zeqiraj, Göteborgs Friidrottsförbunds ordförande.

Trots att Göteborgsvarvet ställdes in i år var det flera löpare som tog på sig löparskorna och sprang varvet i mars. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet