En brittisk pojke i tonåren dog i vattnet i Nolhaga parkbad när han var i Sverige för att spela Gothia cup. Foto: SVT

Gothia cup-deltagare drunknade – hade skada på huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske Gothia cup-deltagaren drunknade i Nolhaga parkbad. Men pojken hade också en sårskada i huvudet.

– Han hade en skada på huvudet, en sårskada, men den har inte varit dödsorsaken utan dödsorsaken har varit drunkning, säger åklagare Carolyn Westeröd.

Den brittiske tonåringen som var i Sverige för att spela fotboll i Gothia cup drunknade när han badade i Nolhaga parkbad i Alingsås.

Men när obduktionen var klar stod det klart att pojken också hade en sårskada i huvudet, något som GP var först med att berätta.

Hur vet man att det är en ny skada?

Drunkningsolyckor på Gothia cup

– Bedömningen i nuläget är att den kommit till vid det här tillfället eftersom det funnits färskt blod vid såret. Men hur han har fått den här skadan det vet vi inte för tillfället, säger åklagare Carolyn Westeröd till SVT Nyheter Väst.

Kan någon ha slagit honom?

Det finns ingenting som talar för att en annan person har orsakat sårskadan.

Utredning om rutiner

Händelsen utreds som vållande till annans död men det finns ingen misstänkt i ärendet.

– Vi har den rubriceringen eftersom vi inte har en klar bild av vad som har hänt. Vi jobbar brett och förutsättningslöst för att få en bild av vad det är som har inträffat helt enkelt, säger Carolyn Westeröd.

I utredningen undersöks bland annat vilka rutiner som badhuset har och om de har följts samt vilka rutiner och ansvar Gothia cup har för händelser som sker utanför fotbollsplanen. Lagkamraterna till pojken ska även förhöras i England.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Det är viktigt att vi klarlägger vad som har hänt, det här får inte hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolyckor på Gothia cup

Mer i ämnet